Slovenija 29.8.2011 11:35

V kraljestvu Zlatoroga po osmih desetletjih ponovno v Grand hotelu Union

Ljubljana, 29. avgusta - V veliki dvorani Grand hotela Union bo v spomin na krstno projekcijo filma V kraljestvu Zlatoroga, ki je bila pred natanko 80 leti ob isti uri v isti dvorani, drevi ob 20. uri projekcija tega prvega slovenskega celovečernega igranega filma. Projekcija bo posvečena tudi 80-letnici slovenskega igranega celovečerca, so sporočili iz Infofilma.

Film V kraljestvu Zlatoroga je nastal v produkciji Turistovskega kluba Skala po scenariju Juša Kozaka, režiser, snemalec in montažer pa bil Janko Ravnik. V filmu so nastopili Miha Potočnik, Joža Čop, Herbert Drofenik, Manica Sodja in kmetje, oglarji, sirarji ter drugi prebivalci Pokljuke in Triglavskega pogorja.

V kraljestvu Zlatoroga je bil posnet v črno-beli tehniki na 35 milimetrskem filmskem traku, ki so ga člani fotografske sekcije Turistovskega kluba Skala sami razvili in obdelali. Film je bil nem in je imel glasbeno spremljavo.

Vsebina je preprosta, prej gorniško izobraževalna kot filmsko dramatična. Predstavniki treh stanov - študent, železar in gornik se odpravijo v gore "v kraljestvo Zlatoroga", k vrhu Triglava. Spotoma srečajo gozdarje, kosce, oglarje in čedno pastirico. Vsako srečanje zabeleži kamera, ki predstavi delo, ki ga ljudje v gorah opravljajo. Po vzponu na Triglav se vrnejo v dolino na bohinjsko stran, od tam gredo na Bled, kjer se razidejo.

Film je ob nastanku požel velik uspeh pri občinstvu, kar je bilo vidno tudi v prihodku, s katerim so člani kluba Skala zgradili planinski dom na Rjavi skali na Voglu. Med vojno je dom pogorel, danes pa na njegovem mestu stoji Ski hotel. Filmska kritika je pa tedaj filmu očitala amaterizem, kar drži, saj so ustvarjalci film posneli ljubiteljsko.

Pošta Slovenije je 80-letnico nastanka prvega slovenskega celovečernega igranega filma obeležila z izdajo znamke z motivom iz filma V kraljestvu Zlatoroga. Na sliki sta režiser in montažer filma Janko Ravnik ter eden od glavnih igralcev - Herbert Drofenik, ki je v filmu igral Gornika. Znamko je oblikoval Matjaž Učakar. Njena vrednost je 0,44 evra.