Slovenija 29.8.2011 14:38

V kulturnovzgojnem programu CD letos kar sedem novosti

Ljubljana, 29. avgusta - V Cankarjevem domu bodo šolarjem tudi v letošnjem šolskem letu ponudili pester kulturnovzgojni program. Letos bo poudarek na glasbi, saj pripravljajo kar sedem novosti, s katerimi bodo mladim obiskovalcem na poučen pa vendar zabaven način približali svet glasbene umetnosti, je na novinarski konferenci povedala vodja programa Barbara Rogelj.

Med glasbenimi novostmi je projekt Marko repa in skače, ki ga za šolarje od prvega do četrtega razreda pripravlja glasbena zasedbe Ba-rock skupaj z raperjem Trkajem. Baročna glasbena zasedba, ki slovenske ljudske pesmi postavlja v različne glasbenozgodovinske sloge, bo v predstavi spregovorila o prepletu glasbene govorice skozi čas in prostor. Otroci bodo lahko spoznali tako slovenske ljudske v slogu korala in renesanse ter turške, madžarske in pastirske pesmi, kot tudi sodobnejše zvrsti, kot so blues, rock, punk, rap, je dejal kitarist in avtor prirejenih skladb Uroš Rakovec.

Za otroke nižjih razredov osnovne šole bodo v Cankarjevem domu z Glasbeno matico Ljubljana uprizorili glasbeno pravljico Gal v galeriji, ki je nastala po motivih istoimenske pravljice Svetlane Makarovič. Glasbo je napisala skladateljica Tadeja Vulc, otrokom pa jo bodo predstavili otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana pod vodstvom Andreje Martinjak in orkester Festine pod taktirko Žive Ploj Peršuh. Glasbeno dogajanje bo dopolnjeval še film in govornik, je pojasnila Ploj Peršuhova.

Da je filme mogoče tudi poslušati, bodo dokazali v filmsko-glasbeni uri Poslušanje klasične glasbe v filmu. Avtor in izvajalec programa Mitja Reichenberg je dejal, da bodo mladim poskušali približati obe umetnosti, tako filmsko kot glasbeno. Program obsega vodeno predstavitev 12 filmskih odlomkov, čemur sledi ogled filma. Za šolarje od četrtega do šestega razreda so izbrali film o Mozartu z naslovom Amadeus režiserja Miloša Formana, za starejše šolarje pa film o življenju in delu Beethovna z naslovom Nesmrtno ljubljena v režiji Bernarda Rosea.

Zasedba Slovenski tolkalni projekt StoP bo uprizorila dve koncertni predstavi, in sicer predstavo Tolkala za radovedneže, ki je namenjena mlajšim osnovnošolcem in Tolkala od blizu, prilagojeno šolarjem višjih razredov osnovne šole. Po besedah člana zasedbe Francija Krevha je osnovni namen njihove kulturnovzgojne ure na čim bolj sproščen način predstaviti tolkala.

Producentka Tadeja Zupan Arsov je predstavila kulturnovzgojno uro, ki jo bo za šolarje višjih razredov osnovne šole in dijake izvedla zasedba El-Classic.com. Skupina, ki jo sestavljajo sopranistka Janja Hvala, saksofonist Blaž Trček in Aleksander Arsov, ki se predstavlja kot avtor elektronskega ozadja oziroma "elektronskega hrupa", bo mladim poskušala približati klasično glasbo. Pri tem se bo poslužila različnih pristopov, s katerimi bo ohranjala pozornost mladih obiskovalcev. Zupan Arsova obljublja zanimivo predstavo v otrokom znanem jeziku.

Starejšim šolarjem bo na voljo tudi plesna kulturnovzgojna ura, ki jo pod umetniškim vodstvom Petre Pikalo pripravljata Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana (SVŠGL) ter zavod Emanat. Dijaki SVŠGL bodo uprizorili nagrajeno predstavo Nostalgija Nostalgije, je povedala Rogljeva.

Sicer bodo tudi letos gostili zasedbi Katalena in Terrafolk, ponudili operne in čarovniške predstave ter pripravili kulturnovzgojne ure, ki so bile dobro obiskane že prejšnja leta. Mlade pozivajo tudi k vpisu gledaliških abonmajev - Moj prvi abonma, namenjen najmlajšim, D best abonma za osnovnošolce med 11 in 15 letom in Ta hud abonma za dijake in starejše.