Svet 30.8.2011 5:00

V Mjanmaru oktobra Festival evropskega filma

Yangon, 30. avgusta - V Mjanmaru, državi, ki je bila več desetletji v politični in kulturni osami, bodo med 22. in 29. oktobrom organizirali Festival evropskega filma. Pod okriljem tamkajšnjega britanskega veleposlaništva bodo v mjanmarski trgovski prestolnici Yangonu predvajali filme iz Velike Britanije, Italije, Francije in Nemčije.

Članice Evropske unije so pomagale pri organizaciji filmskih festivalov v Yangonu že minuli dve leti. Lokalna filmska industrija je namreč v zelo slabem stanju. V Mjanmaru številne kinodvorane zapirajo vrata, med drugim zaradi stroge cenzure v državi, razmaha piratskih DVD-jev in vse večje priljubljenosti bollywoodskih filmov, je pisanje lokalnega časnika Sunday Myanma Ahlinv povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Zahodne države so ohranjale embargo na pomoč Mjanmaru vse od leta 1988, ko je vojska izjemno nasilno zatrla demokratične proteste. Tedaj je umrlo 3000 ljudi.

Politična situacija v Mjanmaru pa se po lanskih volitvah spreminja. Edno od znamenj za to je bilo tudi nedavno srečanje med opozicijsko voditeljico in Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Suu Kyi in novim predsednikom Mjanmara Thein Seinom. Srečanje naj bi pomenilo korak na poti do političnega dialoga z opozicijo, pa tudi možnost, da bi se država vendarle odprla navzven.