Slovenija 2.9.2011 8:00

Ob novogoriškem občinskem prazniku razstava Silvestra Komela

Nova Gorica, 2. septembra - V letošnjem letu, ko bi slikar Silvester Komel praznoval osemdeseti rojstni dan, so se v Novi Gorici in Gorici odločili za organizacijo niza dogodkov v počastitev Komelovega leta. Osrednji dogodek bo pregledna razstava, ki jo bodo danes odprli v Gorici in Novi Gorici in predstavlja osrednji dogodek letošnjega občinskega praznika.

Na razstavi, ki jo bodo ob 18. uri odprli v Kulturnem domu v Gorici, dve uri kasneje pa še v Mestni galeriji v Novi Gorici bodo po večini predstavljena javnosti manj poznana Komelova dela. V Italiji bodo na ogled slikarjeva dela iz zgodnejšega obdobja, v novogoriški galeriji pa do 23. septembra Komelova dela iz zrelega in poznega obdobja. Skupno bo javnosti predstavljenih 52 del.

Slikar Silvester Komel (1931-1983) je ustvarjal v dveh ateljejih, v obeh obmejnih mestih, in tako skušal že v povojnem obdobju preseči državno mejo. Bil je aktiven član umetniške skupine 2xGO, zato si ga "lastita" obe Gorici in obe državi, Slovenija in Italija.

"Njegova dela so prevečkrat prezrta, mogoče tudi zato, ker je ustvarjal odmaknjeno od centra, čeprav je eden najpomembnejših iluzionistov," je za STA povedala direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc. V 25-letnem ustvarjalnem obdobju je naslikal okrog 1000 del, od katerih jih je približno 700 v lasti zasebnih zbirateljev, galerij in različnih institucij, več kot 100 slik pa hrani slikarjev sin Boštjan Komel.

Septembra bo izšla monografija o delu Silvestra Komela, namenjena temu, da bi javnost spoznala vsa njegova doslej še neznana dela. Letošnjo pomlad je v nakladi 1000 izvodov izšla tudi broširana izdaja Komelovih del, narejena kot zbirka razglednic. Novogoriška občina bo brošuro namenila za protokolarna darila.