Svet 31.8.2011 6:00

Italijanski cineast Ettore Scola se poslavlja od filma

Rim, 31. avgusta - Italijanski režiser Ettore Scola (80), znan po filmih kot so Grdi, umazani, hudobni (1976) in Poseben dan (1977), je sporočil, da se poslavlja od filmske kariere, saj ne zmore več delovati po pravilih sodobne filmske industrije, so poročali tuji mediji.

V pogovoru za italijanski časopis Il Tempo je Scola dejal, da je prestar, da bi še naprej deloval znotraj industrije, ki jo vodi tržna politika. "V načrtu sem imel snemanje filma z Gerardom Depardieujem. Vse je bilo že nared, a sem si zadnji hip premislil. Nisem želel, da postanem ena od tistih ostarelih dam, ki nosijo visoke pete in si barvajo ustnice, zato da bi ostale v družbi mlajših," je pojasnil.

Scola, ki je v svoji karieri sodeloval z velikani italijanske kinematografije, kot so Federico Fellini, Roberto Rosselini in Vittorio de Sica, meni, da s filmsko industrijo ne čuti več povezanosti.

"Moje doživljanje filmskega sveta ni več tako, kot je bilo nekoč - enostavno in srečno. Danes se pojavljajo določene produkcijske in distribucijske zahteve, ki jih nisem več sposoben izpolnjevati," je dodal.

"Bistveno se mi zdi, da ohranim svobodo izbire, svobodo, da odstopim od projekta. Začel sem igrati po pravilih, ki mi niso več dopuščala, da bi se počutil svobodnega. Sedaj trg izbira zate. Ta je bil vselej pomemben dejavnik, a vseeno je bilo prej več prostora za avtonomijo in so bili producenti bolj odprti za eksperimentiranje," je še dejal Scola.

Scola je leta 1974 zaslovel s filmom "C'eravamo tanto amati" (Tako zelo smo se ljubili), v katerem je prikazal sliko povojne Italije, za film Grdi, umazani, hudobni pa je leta 1976 dobil nagrado cannskega filmskega festivala za režijo. Svetovno slavo je Scoli prinesel film Poseben dan, v katerem sta Sophia Loren in Marcello Mastroiani nastopila v vlogi poročene ženske in homoseksualnega soseda, ki se spoznata na dan, ko Adolf Hitler prvič obišče Benita Mussolinija.