Slovenija 31.8.2011 6:00

V okviru Festivala Ljubljana gala koncert ob 60-letnici Slovenskega okteta

Ljubljana, 31. avgusta - V okviru Festivala Ljubljana bo drevi v Križankah gala koncert Slovenskega okteta, ki ga pripravljajo ob 60-letnici delovanja zasedbe. S koncertom oktet stopa v jubilejno sezono, v kateri bodo snemali nove plošče z deli slovenskih skladateljev in izvajali koncerte, je za STA dejal predsednik Kulturnega društva Slovenskega okteta Jože Vidic.

Vsi koncerti bodo temeljili na slovenski glasbi in promociji slovenskih sodobnih skladateljev, z drevišnjim koncertom z začetkom ob 20.30 pa bodo ob spremljavi pianistke Urške Vidic obeležili zgodovino okteta in slovensko ljudsko pesem.

Slovenski oktet je namreč poznan prav po slovenski ljudski pesmi, ki jo poslušalci najraje spremljajo v izvedbah njihovega okteta, je pojasnil Vidic, ki je že 15 let član okteta.

Drugi del koncerta bo ponudil pesmi iz njihove zadnje plošče Kaktus. Te skladbe so večinoma "vesele, radožive in iskrene, govorijo pa o resnici življenja", je dodal Vidic. To je izbor skladb nemške skupine Comedian Harmonists iz 30. let prejšnjega stoletja, ki jih je prevedel in prepesnil Jože Humer.

Slovenski oktet, v katerem so poleg Jožeta Vidica še Vladimir Čadež, Rajko Meserko, Marjan Trček, Janez Triler, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje, je doslej izdal okoli 40 albumov in zapel na skoraj 6000 koncertih.

Osnovno poslanstvo okteta je bilo sprva širjenje slovenske ljudske pesmi med rojake v zamejstvu in po svetu, pozneje pa si je oktet utrdil status prestižnega slovenskega komornega vokalnega ansambla, piše v programski knjižici Festivala Ljubljana.

Zasedba je nastala leta 1951 na pobudo Slovencev, ki so živeli v Severni Ameriki. V 60. letih je oktet že stal na vseh pomembnih odrih sveta. V oktetu je doslej delovalo več kot 30 pevcev. Pomemben mejnik je bilo leto 1996, ko se je zamenjala celotna zasedba ansambla. Oktet je začel novo pot iskanja glasbenega izraza, pri čemer je ostal zvest svoji tradiciji.