Svet 31.8.2011 11:16

Glasbeni nagradi polar za Patti Smith in Kronos Quartet

Stockholm, 31. avgusta - Ameriška rokerica Patti Smith in godalni kvartet Kronos Quartet sta v torek iz rok švedskega kralja Carla Gustava XVI. prejela najprestižnejšo švedsko glasbeno nagrado polar. Sklad za nagrado, ki jo od leta 1992 podeljujejo predstavniku popa, jazza ali rocka in klasične glasbe, je vreden dva milijona švedskih kron (224.046 evrov).

Pevka in pesnica Patti Smith (64) je po mnenju žirije pokazala, koliko je rock'n rolla v poeziji in koliko je poezije v rock'n rollu. Ob prejemu nagrade se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zahvalila ljudem, ki ji dajejo zagon in spodbudo ter obljubila, da si bo še bolj prizadevala in upravičila zaupanje, ki ga je deležna.

Kronos Quartet, ki deluje že skoraj štiri desetletja in v svoji glasbi med drugim prepleta Mozarta in Beethovena z avantgardno glasbo, pa je, tako žirija, preobrazil komorno glasbo in potenciale godalnega kvarteta tako z vidika vsebine kot glasbene oblike, je poročala tiskovna agencija AP. Zasedba je leta 2004 prejela grammyja v kategoriji komorne glasbe.

Kitajka Wu Man, ki v zasedbi Kronos Quartet igra pipo, tradicionalno štiristrunsko kitajsko glasbilo, je ob prejemu nagrade povedala, da jo je zasedba navdihnila k preseganju meja in raziskovanju novih glasbenih pokrajin.

Prvi prejemnik nagrade polar, ki si jo zamislil pokojni član zasedbe ABBA Stig "Stikkan" Andersson, je bil leta 1992 nekdanji član Beatlov Paul McCartney. Pozneje so se mu priključili Dizzy Gillespie, Elton John, Bruce Springsteen, Ray Charles, Stevie Wonder, Bob Dylan, Isaac Stern, Karlheinz Stockhausen, Keith Jarrett in drugi.

Lani sta nagrado prejela islandska glasbenica Björk in italijanski skladatelj filmske glasbe Ennio Morricone.