Slovenija 31.8.2011 11:30

Primorska zbora APZ UP in Komorni zbor Ipavska požela uspeh na Ohridu

Ohrid, 31. avgusta - Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) in Komorni zbor Ipavska sta požela uspeh na Ohridskem zborovskem festivalu. APZ UP je v dveh tekmovalnih kategorijah prejel prvo nagrado in posebno nagrado za izvedbo skladbe Lojzeta Lebiča Vem, da je zopet pomlad. Zbor Ipavska pa je bila nagrajen za izvedbo skladbe Zapra Zaprova "Aliluja".

Zbor Ipavska pod vodstvom Matjaža Ščeka si je poleg prve in posebne nagrade za izvedbo sodobne skladbe makedonskega skladatelja Zaprova v kategoriji odraslih zborov prislužil še nastop na sklepnem koncertu, so sporočili iz APZ UP.

APZ UP pod vodstvom zborovodje Ambroža Čopija se je v mešani zasedbi predstavil s skladbami skladateljev Heinricha Schütza, Antona Bruknerja, Čopija in Lebiča, v ženski zasedbi pa s skladbami Tomasa Luisa de Victorie, Roberta Schumanna in Lebiča.

Na mednarodnem zborovskem festivalu, ki je na Ohridu potekal od 25. do 29. avgusta, je sodelovalo 50 zborov iz Ukrajine, Litve, Latvije, Švedske, Nizozemske, Madžarske, Italije, Rusije, Turčije, Poljske, Češke, Bolgarije, Romunije, Srbije, Makedonije in Slovenije. Zbori so se predstavili v petih tekmovalnih kategorijah, v festivalskem delu pa so med drugim nastopili na koncertih sakralne glasbe ter ljudskih in popularnih pesmi.

Nastope je ocenjevala žirija, ki ji je predsedoval Zaprov, sestavljali pa so jo še Darinka Matič Marovič iz Srbije, Eva Kollar iz Madžarske, Voicu Popescu iz Romunije in Martina Batič iz Slovenije.

APZ UP je dan pred tekmovanjem v katedrali v Beogradu izvedel celovečerni koncert, na Ohridu pa je nastopil še v samostanu sv. Nauma.

Zbor, ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem, je prejel že več nagrad, med drugim dve zlati plaketi na tekmovanju Naša pesem v Mariboru, dvakrat je osvojil prvo mesto na tekmovanju sakralne glasbe v Prevezi v Grčiji, ponaša pa se tudi z veliko nagrado mesta Varne, ki jo je prejel leta 2008. Kot zadnji uspeh beleži prvo mesto v kategoriji mešanih zborov ter drugo mestu v kategoriji ženskih zborov na 29. mednarodnem tekmovanju v španskem Cantonigrosu, ki je potekal julija. V začetku oktobra se bo zbor predstavil na prestižnem festivalu Concordia Vocis v Cagliariju na Sardiniji.