Slovenija 31.8.2011 13:16

Letošnji dobitnik županove nagrade za kiparstvo je Viktor Plestenjak

Ljubljana, 31. avgusta - V Mestni hiši se bo ob 19. uri v organizaciji Zavoda za kiparstvo odprla 15. slovenska kiparska razstava z naslovom Gib v kiparstvu. V okviru razstave bo letošnjo županovo nagrado za kiparstvo prejel akademski kipar Viktor Plestenjak, je na današnji novinarski konferenci povedala selektorica razstave Milena Zlatar.

Na razstavi je na ogled 34 del na temo giba, gibanja in plesa v kiparstvu, ki sta jih med 60 prijavljenimi deli akademskih in ljubiteljskih kiparjev izbrali selektorici Milena Zlatar in Sonja Kerin Krek.

Na razstavi sodelujejo tudi vabljeni avtorji, in sicer akademski kiparji Darko Golija, Boštjan Novak, Dušan Tršar, Alenka Vidrgar in Karl Vouk ter Albino Stulin, lanskoletni prejemnik edine nagrade v Sloveniji, posvečene izključno kiparski umetnosti.

Slovenska kiparska razstava ima letos mednarodno razsežnost, saj na razstavi sodelujejo kiparji iz Italije, Avstrije in Hrvaške.

Razstavo bo odprl ljubljanski župan Zoran Janković, na odprtju pa bodo nastopili plesalci SNG Opera in balet Ljubljana, plesalci gibalnega inštituta Vija Vaja in samostojne ustvarjalke na področju sodobnega plesa.

Zgodovina kiparskih razstav v ljubljanski Mestni hiši sega v 50. leta prejšnjega stoletja. Leta 1997 je kiparske razstave obudila galerija Latobia, pet let kasneje pa je organizacijo prevzel Zavod za kiparstvo.

V 15 letih delovanja zavoda so svoje stvaritve predstavili številni slovenski kiparji, od najstarejših do mladih, ki šele zaključujejo svoj študij. Spodbudno je, da vsako leto sodeluje več mladih avtorjev, ki si šele utirajo pot na umetniško sceno, so sporočili iz Zavoda za kiparstvo.

V okviru razstave podjetja podeljujejo tudi odkupne nagrade po lastnem izboru. Razstavo lanskoletne prejemnice odkupne nagrade Kristine Rutar z naslovom Pojavnice bodo drevi odprli v ljubljanskem razstavnem prostoru Atelje Galerija.

"Zaradi splošne finančne krize je sponzorjev vse manj in je realizacija razstave vedno bolj odvisna od mesta in države. Zato pozivam Mestno občino Ljubljana in ministrstvo za kulturo, da v bodoče bolj radodarno podpreta organizacijo tega pomembnega kiparskega dogodka," je v sporočilu za javnost zapisala direktorica zavoda Staša Kokot.