Slovenija 1.9.2011 9:26

Večernica Mateju Dolencu za knjigo Maščevanje male ostrige

Maribor, 1. septembra - Večernico 2010, nagrado časnika Večer za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki je izšlo v preteklem letu, bo tokrat prejel Mate Dolenc za svoje delo Maščevanje male ostrige (založba Mladika). Za večernico so bili letos poleg Dolenca nominirani še Feri Lainšček, Peter Svetina, Bina Štampe Žmavc in Janja Vidmar.

Letošnjo že 15. večernico je podeljevala žirija, ki ji je predsedoval Vlado Žabot kot predstavnik Društva slovenskih pisateljev, ob njem pa so v njej bili še predstavnica sekcije IBBY in Zveze društev bibliotekarjev Slovenije Ida Mlakar, predstavnica časnika Večer Melita Forstnerič Hajnšek, predstavnica revije Otrok in knjiga Manca Perko in predstavnica Podjetja za promocijo kulture Franc-Franc Dragica Haramija.

"Letošnja bera je bila obsežna in kot prejšnja leta precej vprašljive kakovosti, pravzaprav se v tovrstnem založništvu dogaja nekaj, čemur lahko rečemo parazitiranje na interesu mladih bralcev za kvalitetno branje," je ob objavi nagrajenca povedal predsednik žirije Vlado Žabot, ki je sicer dodal, da interes za tovrstno literaturo narašča.

To je po njegovem sicer razveseljivo, a je zato toliko bolj pomembno, da strokovne komisije za nagrajevanje tovrstne literature strogo upoštevajo kakovostne literarne kriterije, ravno tako pomembno pa je, da tudi knjižnice v svoji ponudbi upoštevajo ta vloženi trud strokovnih komisij in znak kakovosti najboljših mladinskih in otroških knjig Zlata hruška.

"Veseli me, da je letošnji dobitnik večernice Mate Dolenc, ki že vrsto let piše zelo zanimivo literaturo za otroke. V nagrajeni knjigi Maščevanje male ostrige s pripovednim pristopom izkušenega modreca pripoveduje globoko doživete zgodbe o srečevanjih z živalmi, naravo in številnimi drugimi izzivi, bolečinami in tolažbami," je še dodal Žabot.

Mate Dolenc bo večernico 2010 prejel v četrtek, 22. septembra, na slovesni podelitvi ob letošnjem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti. Ta bo letos ob 15. jubileju večernice še slovesnejša. Na prireditvi bo nastopila Mačja godba s pevko Neco Falk in kitaristoma Jerkom in Mirom Novakom. Izvajali bodo pesmi o mačku Muriju in njegovi muci Maci, ki jih je napisal Kajetan Kovič, uglasbil pa Jerko Novak.

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) Ljubljana v sodelovanju z revijo Otrok in knjiga, Večerom in Pionirsko knjižnico Ljubljana pripravlja ob jubileju tudi razstavo o zgodovini večernice ob 15. obletnici prve nagrade za mladinsko in otroško književnost pri nas, ki zajema vse ustvarjalce, ne le članov Društva slovenskih pisateljev. Namesto uradne otvoritve razstave bo 15. septembra v NUK predstavitev vseh dobitnikov večernice v zadnjih petnajstih letih.