Svet 5.9.2011 6:00

Evropske uspešnice na zagrebškem festivalu svetovnega gledališča

Zagreb, 5. septembra - Na 9. festivalu svetovnega gledališča v Zagrebu bodo med 9. in 27. septembrom na programu tudi nekatere velike evropske uspešnice. Zagrebško občinstvo bo lahko med drugim videlo gledališko poetiko nizozemskega režiserja Iva van Hovea v projektu Premiera, pozornost pa bo pritegnil tudi belgijski koreograf Alain Platel s predstavo Gardenia.

Festival bo odprl Shakespearov Othello v režiji Thomasa Ostermeierja, ki v Zagreb prihaja z berlinskim gledališčem Schaubühne am Lehniner Platz. Režiser Ivica Buljan, ki je tudi umetniški direktor festivala, je na novinarski konferenci pred festivalom poudaril, da gre za klasično delo, ki ga Ostermeier postavlja v nov estetski in politični kontekst.

Teden zatem, 16. in 17. septembra, se bo na festivalu predstavil Jan Fabre iz Antwerpna s predstavo Prometej, pokrajina 2., ki prinaša avtorsko vizijo mita o Prometeju ter Fabrov pogled na svet, vizualno umetnost in likovni izraz, so napovedali organizatorji.

Van Hove sen bo bo 21. in 22. septembra predstavil s projektom Premiera, narejenim po filmu "Opening Night" ameriškega režiserja Johna Cassavetesa. Gledališče Toneelgroep iz Amsterdama bo v predstavo vključilo tudi gledalce, ki bodo lahko sodelovali pri vaji igralcev ter pri snemanju filma.

Festival bo 25. septembra obogatil tudi dunajski Burgtheater s svojo različico Doriana Graya v režiji Bastiana Krafta.

Organizatorji so na konec festivala umestili Platelovo predstavo Gardenia, ki govori o zadnjem nastopu ostarelih transvestitov pred zaprtjem njihovega kabareta v Barceloni. Predstavo izvaja Les ballets C de la B iz Genta, ki ga je Platel ustanovil leta 1984.

"Brez kančka voajerizma, z veliko čustev in nežne otožnosti Gardenia gradi enkratno scensko doživetje, ki je osvojilo svetovne odre od Londona in Pariza do New Yorka", so poudarili organizatorji festivala.