Svet 3.9.2011 6:00

Umetnostna galerija Bosne in Hercegovine zaprla vrata

Sarajevo, 3. septembra - Umetnostna galerija Bosne in Hercegovine v Sarajevu, najstarejša tovrstna institucija v državi, je v četrtek morala zapreti vrata za obiskovalce, saj nima denarja za delovanje. Zaposleni v galeriji že pol leta niso prejeli plač, prav tako pa galerija že nekaj časa nima ne direktorja ne upravnega odbora.

"Za zaprtje galerije smo se odločili, ker želimo opozoriti javnost na odnos, ki ga ima država do kulture, kulturnih institucij in kulturne dediščine ter na potrebo po spremembah," je hrvaška tiskovna agencija Hina povzela sporočilo za javnost, ki so ga medijem poslali zaposleni v galeriji.

Umetnostna galerija Bosne in Hercegovine je ena od sedmih ključnih kulturnih institucij v državi, od katerih nobena nima urejenega statusa. V BiH nimajo ministrstva za kulturo, področje kulture pa urejata izključno entiteti Republika srbska in Federacija BiH.

Primer Umetnostne galerije Bosne in Hercegovine po poročanju Hine kaže na to, da bi bilo treba status umetniških institucij v BiH razrešiti najkasneje v dveh mesecih od podpisa daytonskega mirovnega sporazuma. A do tega še danes, 16 let kasneje, ni prišlo.