Svet 3.9.2011 5:30

Pestra jesen v dunajskih muzejih in galerijah

Dunaj, 3. septembra - Dunajski muzeji in galerije za ljubitelje umetnosti tudi letošnjo jesen pripravljajo številne poslastice: od klasikov, kot sta Gustav Klimt in Egon Schiele, do modernih dunajskih oblikovalcev. V galeriji Albertina bodo od 21. oktobra do 22. januarja na ogled dela Pabla Picassa, Paula Kleeja, Fernanda Legera in Vasilija Kandinskega.

V Spodnjem Belvederu bo od 25. oktobra do 4. marca na ogled razstava z naslovom Gustav Klimt/Josef Hoffmann - pionirja moderne. Razstava bo osvetlila sodelovanje med priznanim avstrijskim slikarjem Klimtom in ilustratorjem ter oblikovalcem Hoffmannom. Njuno skupno delo je palača Stoclet v Bruslju.

Leopoldov muzej na Dunaju ob svoji deseti obletnici obstoja med 23. septembrom in 30. januarjem napoveduje razstavo z naslovom Egon Schiele: Melanholija in provokacija. V prvem delu postavitve bo šest izbranih ustvarjalcev s področja likovne umetnosti, plesa in performansa predstavilo svoj pogled na Schielejeva dela, drugi pa prinaša provokativne akte tega ekspresionističnega avstrijskega slikarja.

Od 18. oktobra do 8. januarja bo dunajski Umetnostnozgodovinski muzej povsem v znamenju zimskih krajin. Razstava Zimska pravljica bo predstavila vpliv zime na evropsko umetnost, od začetkov v Flandriji leta 1560 preko nizozemske zlate dobe in nemške romantike do francoskega impresionizma. Na ogled bo približno 150 slik in vrsta kipov, tapiserij ter predmetov iz porcelana, slonovine in srebra, ki jih med drugimi podpisujejo Pieter Bruegel, Claude Monet in Edvard Munch.

Po trimesečni obnovi se bo z razstavo Muzej želja 9. septembra ponovno odprl Muzej moderne umetnosti MUMOK, Wien Museum pa se pripravlja na jesensko odprtje razstave o razcvetu dunajskega dizajna v zadnjih letih, ki bo na ogled od 7. oktobra do 9. januarja, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj - ComPRess.