Slovenija 4.9.2011 4:00

Na Turjaku sklep festivala Seviqc Brežice

Turjak, 4. septembra - Z večernim nastopom francoskega ansambla Les Ambassadeurs se bo na gradu Turjak sklenil festival stare glasbe Seviqc Brežice. Umetniški vodja festivala Klemen Ramovš je ob zaključku za STA povedal, da so tudi letos glasbeni sestavi v sakralne objekte in gradove uspešno prinesli svetovno glasbeno zapuščino od srednjega veka do začetka 20. stoletja.

Zaplaz. Vodja festivala Seviqc Brežice Klemen Ramovš. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Zaplaz.
Vodja festivala Seviqc Brežice Klemen Ramovš.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Maribor. Vodja festivala Seviqc Brežice Klemen Ramovš. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Vodja festivala Seviqc Brežice Klemen Ramovš.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Ramovš je z obiskom zelo zadovoljen, kar nekaj koncertov je bilo razprodanih že v predprodaji vstopnic, največ poslušalcev, okrog 300, pa se je zbralo na koncertih v Ljubljani, Gornjem Gradu in Črni vasi na Barju.

Kot eno od posebnosti 15. festivala je Ramovš omenil odlične tuje in domače ansamble, ki ne nastopajo zgolj v večjih središčih, marveč visoko kakovostno glasbeno ustvarjalnost prinašajo tudi v bolj odročne slovenske kraje. Tam bogatijo kulturno življenje, vzgajajo občinstvo, pritegujejo vse več mlajših obiskovalcev ter kulturno dediščino odkrivajo novim generacijam.

Letošnji festival je spremljalo še nekaj dogodkov. V koprodukciji Ad libitum Konzertwerkstatt z Dunaja so julija v Škofji Loki pripravili delavnice Project PurPur - European sound interchange, pri čemer je mojstrske tečaje za violino vodil priznani profesor Ryo Terakado. Že februarja letos so na gradu Grad na Goričkem producenti iz Avstrije, Madžarske in Slovenije ustanovili skupno blagovno znamko Teartes, ki bo povezovala festivalske dejavnosti v vseh treh državah in razvijala novo ponudbo.

O mednarodni uveljavljenosti festivala Seviqc - Semper Viva Quam Creata - Vedno živa, kakor ustvarjena - priča priznanje EACE izvršne agencije EU za kulturo, ki je brežiški festival ocenila s 95 od 100 možnimi točkami. To je bila osnova za sofinanciranje festivala Seviqc Brežice v konkurenci 700 prijavljenih evropskih kulturnih festivalov. Bolj kakor denar, pravi Ramovš, je pomembno, da se je festival Seviqc uvrstil med najprestižnejže evropske festivale.

Na festivalu se je po vsej Sloveniji od 22. junija zvrstilo 30 koncertov. Slovenijo je z glasbenim potovanjem Korenine flamenca predstavila Nova Schola Labacensis.