Slovenija 6.9.2011 12:55

Zavod Maska do konca leta s številnimi dejavnostmi

Ljubljana, 6. septembra - Neprofitni umetniški zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost Maska je danes predstavil dejavnosti, ki jih pripravljajo do konca leta. Med drugim napovedujejo dve premieri, raziskavo umetniške skupine Agregat, izid nove številke časopisa Maska ter več knjižnih novosti.

Že konec meseca, 29. septembra, bo v Španskih borcih premiera predstave Barbare Bulatović, Aleša Mustarja in Jake Šimenca z naslovom Feng šus v gledališču brez igralca, za 14. oktober pa napovedujejo premiero predstave umetnika Janeza Janše Kdo je naslednji?, ki bo v kulturnem centru Inksonst v švedskem mestu Malmö. Predstava bo slovensko premiero doživela 6. novembra v Cankarjevem domu. Sicer pa bodo tudi letos sodelovali s številnimi domačimi in tujimi ustvarjalci in se udeležili številnih gostovanj. Med drugim bodo v sredo, 7. septembra, na Platformi 2011 v Mariboru uprizorili predstavo Tine Valentan in Urške Vohar Zakaj te ne morem zapustiti, je povedala izvršna producentka Maske Tina Dobnik.

Feng šus v gledališču brez igralca je predstava z dvema hkrati odstotnima in prisotnima osebama oziroma protagonistoma, je povedala soavtorica projekta Bulatovićeva. Za izločitev igralcev so se, kot je pojasnila, odločili, da bi "s tem dali možnost drugim podpornim elementom, da zasijejo v dramski obleki, sicer namenjeni človeškemu faktorju". Predstava predstavlja posameznika, razpetega med virtualnim svetom in filozofskim diskurzom ter vsesplošno neravnovesje.

Predstava Kdo je naslednji? se po besedah umetnika Janše ukvarja z znamenitim stavkom, ki ga je leta 1968 izrekel umetnik Andy Warhol, da bo v prihodnosti vsakdo doživel 15 minut slave. Predstava namreč tematizira potrošnjo imen oziroma ljudi, ki jih hitrost že po 15 minutah spreminja nazaj v anonimneže, je pojasnil.

Skupina Agregat bo v oktobru predstavila umetniško raziskavo Dnevni meni, ki nastaja v produkciji Maske. Namen raziskave je spoznati alternativno metodo za pripravo gledališke predstave. Za izhodišče so si vzeli vprašanje, kako se da pristopiti k ustvarjanju gledališke predstave, če nimaš dramskega besedila, ob čemer so za gibalo vzeli naključje, je povedala članica Agregata Nuša Komplet.

Odgovorna urednica časopisa Maska Maja Murnik je predstavila novosti časopisa. Med drugim je opozorila na nov uredniški odbor, ki ga sestavljajo Janez Strehovec, Tomaž Toporišič in Polona Tratnik, na prenovljeno vizualno podobo ter na več intermedijskih vsebin. Nova številka bo izšla konec meseca, ponujala pa bo refleksijo sodobne umetnosti in novih družbenih paradigem, je napovedala Murnikova.

V septembru napovedujejo še izid knjige antropologa Marca Augeja Nekraji z naslovom Uvod v antropologijo nadmodernosti v prevodu Sonje Dular ter izid novega časopisa BCC, ki ga pripravljajo s tujimi nevladnimi organizacijami. Novembra bo izšlo delo Video igre: Eseji o algoritmični kulturi ameriškega avtorja Alexandra R. Gallowayja, decembra pa bodo v sozaložništvu z JSKD izdali Koreografov priročnik Jonathana Burrowsa. Založba je sicer pred kratkim z Anton Podbevšek teatrom izdala knjižico z refleksijo stroke o Janševi instalaciji Zid objokovanja.