Slovenija 9.9.2011 12:25

Novo razstavno sezono Pilonove galerije odpira Franco Dugo

Ajdovščina, 9. septembra - Novo razstavno sezono Pilonove galerije v Ajdovščini bo odprl eden najbolj priznanih goriških umetnikov Franco Dugo. Postavitev, ki jo bodo odprli drevi ob 20. uri, bo osvetlila raznovrstne aspekte opusa umetnika, ki uživa tudi mednarodno prepoznavnost, so sporočili iz galerije.

Franco Dugo, ki je bil rojen leta 1941 na slovenskem ozemlju, se bo v ajdovski Pilonovi galeriji ponovno samostojno predstavil po skoraj treh desetletjih. Umetnik se ves čas povezuje in prijateljuje s slovenskimi umetniki, tesen odnos ga povezuje tudi s Pilonovo galerijo, ki ji sledi že od njene ustanovitve. Zastopan je tudi v njeni zbirki, poleg tega je že večkrat sodeloval na skupinskih razstavah galerije. Leta 1988 je sodeloval tudi na prvi mednarodni likovni koloniji Vipavski križ.

Franco Dugo je izvrsten grafik in slikar, v osnovi pa rojen risar. Bogata ikonografija njegovih del je razprostrta med občimi in intimnimi motivi, med podobami človeka in njegovega sveta ter upodobitvami narave. Za Duga kot grafika je značilno, da svojo silovito risbo prevaja v odtis s tradicionalnimi grafičnimi tehnikami, poznan pa je tudi po svojih interpretacijah Dürerjevih bakrorezov na ogromnih grafičnih ploščah. Ker je uporaba tovrstnih postopkov v sodobni umetnosti prava redkost, je del razstave posvečen grafikam iz cikla Dugo da Dürer iz leta 2005.

Najdalj v čas pa na razstavi posega njegova serija boksarjev, v okviru katere še vedno nastajajo portreti tako slavnih športnikov kot ljubiteljev. Izboru portretov s svinčnikom, ogljem, pastelom in suho iglo se pridružuje tudi edino tovrstno delo iz njegovega opusa - bronasta busta.

V slikarskem delu razstave so predstavljena dela iz treh umetnikovih najbolj kontemplativnih ciklov, ki se nadaljujejo eden v drugega - Mož kostanjev, Pred gozdom in V gozdu. V njih je mogoče opazovati umetnikovo vedno bolj svobodno, skoraj impresionistično potezo, tako različno od njegovih začetnih del, zaznamovanih s precizno, ekspresionistično in podrobnosti polno risbo, so ob razstavi, ta bo odprta do 2. oktobra, zapisali v galeriji.