Slovenija 7.9.2011 0:30

V Lipici začetek 26. mednarodnega literarnega festivala Vilenica

Lipica, 7. septembra - S slovesnostjo in prvimi literarnimi branji se bo zvečer v Lipici začel mednarodni literarni festival Vilenica. Letošnja tema je branje v živo, ki jo bodo teoretsko osvetlili na okrogli mizi, še več pozornosti pa bo posvečeno praksi. Festival se bo sklenil v soboto v jami Vilenica s podelitvijo nagrade romunskemu pisatelju Mirceau Cartarescuju.

Na odprtju festivala bodo pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude, namenjeno spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promocije na področju literature za mlade avtorje, podelili črnogorskemu pisatelju Ognjenu Spahiću.

Na Vilenici bodo tudi letos v ospredju literarna branja, ki jim bo mogoče prisluhniti tako na Krasu kot tudi drugod po Sloveniji. Številni tuji gostje Vilenice se bodo tekom festivala predstavili na kar 30 prizoriščih.

Posebno pozornost bodo organizatorji, Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Kulturnim društvom Vilenica, namenili turški književnosti, saj so prepričani, da ta ni dovolj poznana in seže dlje kot le do nobelovca Orhana Pamuka.

Vrhunec bo festival doživel v soboto zvečer, ko bodo v kraški jami, po kateri festival nosil ime, vileniško nagrado podelili romunskemu pisatelju Mirceau Cartarescuju. Ta velja za najbolj branega sodobnega romunskega pisatelja, ki ga visoko ceni tudi strokovna javnost. Cartarescuja se večkrat omenja kot kandidata za Nobelovo nagrado za književnost.