Slovenija 6.9.2011 17:16

Lutkovno gledališče Maribor v novi sezoni na potovanja

Maribor, 6. septembra - Lutkovno gledališče Maribor v novi sezoni 2011/2012 napoveduje pet premiernih uprizoritev. "Tematsko vse predstave predstavljajo potovanje," je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica gledališča Mojca Redjko.

"Ljudje premalo potujemo, ne fizično in turistično, ampak po notranjih pokrajinah, po lastnem prostoru, premalo opazujemo prostor in ljudi okoli sebe," je pojasnila.

Hkrati je tematika potovanja za Lutkovno gledališče Maribor simbolična. "Lani smo se držali teme soočanja starega in novega ob dejstvu selitve v nove prostore. Sedaj pa začenjamo stopati na novo pot in ugotavljati, kaj ta sploh prinaša," je dodala Redjkova.

Pri pripravi programa za novo sezono so sledili smernicam, ki so si jih zadali ob selitvi iz Rotovža v nekdanji minoritski samostan na Lentu pred letom dni. Med njimi je krepitev programa za mladino ter pestrost in raznovrstnost predstav, tako kar zadeva literarno predlogo kot lutkovno tehnologijo.

Sezono pričenjajo s predstavo Kurent v režiji Saše Jovanovića in Petra Srpčiča, ki so jo pripravili skupaj z Mestnim gledališčem Ptuj. Za oktober je napovedana premiera predstave Ko je Šlemil šel v Varšavo režiserke Jelene Sitar Cvetko, za december pa Žabe Grete režiserja Andreja Jusa. Po besedilu Janeza Vajkarda Valvasorja bodo na oder postavili lutkovno predstavo Mrtvaški ples, ki jo bo režiral Silvan Omerzu, ter spomladi 2012 pripravili še klasično izvedbo Rdeče kapice v režiji Klemna Markovčiča.

V letu EPK bo lutkovno gledališče ob Kurentu kot osrednjem umetniškem projektu izvajalo še sklop akcij na mariborskih ulicah Lutkovna okupacija, sklop drobnih lutkovnih uprizoritev po motivih znanih evropskih pravljic Zaigrane zgodbe ter sklop 12 za 12, v okviru katerega bodo vsak mesec v letu 2012 gostili lutkovno predstavo iz tujine.

Lutkovno gledališče Maribor po novem uvaja tudi možnost vpisa abonmajev, z letošnjim letom pa se je tudi kadrovsko okrepilo. Namesto prejšnjih 15 zdaj šteje 22 zaposlenih.