Slovenija 7.9.2011 15:06

Narodni dom Maribor to sezono z Gerhaherjem in Majskim

Maribor, 7. septembra - Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor po besedah umetniške vodje Barbare Švrljuga v novi sezoni sledi svoji tradiciji iz preteklih let in poskuša v Maribor pripeljati vrhunske ustvarjalce klasične glasbe. Tako bodo med drugim gostili zvezdniški bariton Christiana Gerhaherja in legendarnega violončelista Mišo Majskega.

"Koncerti so na prvi pogled zelo raznoliki, a je vsak po sebi nekaj posebnega in izjemnega," je o programu v sezoni 2011/2012 na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala Švrljuga.

Sezona v Narodnem domu se bo pričela z nastopom orkestra Anima Eterna iz Brugga z avtentičnimi izvedbami glasbe iz 19. stoletja. "Ta orkester ravno danes nastopa na Berlinskem festivalu, kar vse pove o njegovi kakovosti," je izpostavila Švrljuga.

Gostili bodo še mladi baročni orkester La Folia z violinistko Julie Schröder, Nordijski simfonični orkester z makedonskim pianistom Simonom Trpčeskim, latvijski komorni orkester Kremerata Baltica z legendo Mišo Majskim, orkester Slovenske filharmonije z violinistko Sarah Chang, simfonično Državno kapelo iz Weimarja ter britanski Filharmonični orkester BBC z violončelistko Sol Gabetta.

Še posebej bogat je komorni cikel, ki obsega nastope kanadske harfistke Erice Goodman in flavtista Roberta Aitkina, slovenskega godalnega kvarteta Tartini z mlado hrvaško violončelistko Moniko Leskovar, temperamentnih pianistov Sergia Tiempa in Karin Lechner, slovenskega akordeonista Luke Juharta ter godalnega kvarteta Tokio.

Kot vrhunec komorno-glasbene sezone napovedujejo aprilski recital svetovno znanega baritonista Christiana Gerhaherja in pianista Gerolda Huberja. "Samo s kakovostjo lahko ohranjamo staro in pridobivamo novo občinstvo," je dejala Švrljuga.

Ob tem je izpostavila, da imajo v občinstvu vedno več mladih obiskovalcev, za katere pripravljajo tudi posebne aktivnosti. Med drugim imajo poseben cikel za mlade, s katerim po besedah producentke Tine Vihar poskušajo dopolniti glasbeno izobraževanje v šolah. Ta obsega 30 koncertov v šestih redih za različne starostne skupine.

Njihov najuspešnejši projekt je Kulturni dnevnik, kjer otroci z udeležbo na posameznih dogodkih zbirajo znamke, z njimi polnijo posebno knjižico in na koncu prejmejo tako imenovano kulturno značko.

Kljub priljubljenosti Kulturnega dnevnika pa po besedah direktorja Narodnega doma Vladimirja Rukavine še ni jasno, ali bodo ta projekt lahko letos ponovno izvajali. Kot glavni razlog je navedel dejstvo, da ta projekt ni bil uvrščen v program EPK.

Tudi sicer v Narodnem domu še čakajo na odgovore zavoda Maribor 2012 glede njihovega sodelovanja pri EPK. Zaenkrat je znano le, da bo ta zavod podprl novembrski nastop Nordijskega simfoničnega orkestra, ki predstavlja simbolično sodelovanje med dvema evropskima prestolnicama kulture Mariborom in Tallinnom.