Svet 8.9.2011 4:00

Ob dnevu pismenosti Unesco opozarja na 793 milijonov nepismenih odraslih

Ljubljana, 8. septembra - Od leta 1966 današnji dan po vsem svetu obeležujemo kot mednarodni dan pismenosti. Unesco ob tem opozarja, da je nepismenih okoli 793 milijonov odraslih ter 127 milijonov mladih med 15. in 24. letom starosti. Bralno društvo Slovenije pa ob dnevu pismenosti v Ljubljani pripravlja strokovni posvet o vlogi slikovnih sestavin pri sporazumevanju.

Na posvetu Bralnega društva Slovenije bodo obravnavali bralno pismenost dijakov in možnosti branja umetnostnih besedil, ki bi prispevale k višji bralni pismenosti. Pri tem bodo pozornost posvetili tudi rezultatom mednarodne raziskave PISA 2009, ki kažejo slabšo bralno zmožnost slovenskih 15-letnikov, pojasnjujejo organizatorji posveta.

Osrednji del posveta pa bo namenjen vlogi slikovnih sestavin in vprašanju delovanja tako sestavljenih večkodnih sporočil. Na popoldanski okrogli mizi pa bodo predstavili rezultate ankete Bralnega društva Slovenije 2011 in osvetlili bralne navade Slovencev.

Unesco, ki je skupaj z Mednarodnim bralnim društvom 8. september za mednarodni dan pismenosti razglasil leta 1966, opozarja na številne nepismene po vsem svetu. Večina med njimi je žensk, največ nepismenih pa je v deželah Saharske Afrike ter južni in zahodni Aziji. Nasprotno pa je več kot 90 odstotkov pismenih v Evropi, Severni Ameriki, centralni Aziji in Latinski Ameriki.

Zadnji popis pismenosti prebivalstva v Sloveniji je bil leta 1991 skupaj s popisom prebivalstva. Med prebivalci, starimi 15 let ali več, jih je bilo takrat po podatkih Statističnega urada RS nepismenih 0,46 odstotka. Mednarodna raziskava pismenosti odraslih iz leta 1998, ki so jo izvedli pod okriljem Andragoškega centra Slovenije, pa je razkrila, da je 77 odstotkov odraslih pri nas s svojimi pismenimi spretnostmi pod mednarodnim povprečjem. Strokovnjaki ob tem opozarjajo na pomanjkanje raziskav s tega področja pri nas.