Slovenija 8.9.2011 14:56

Samo Bevk kljub vsem težavam ostaja "zmeren optimist"

Ljubljana, 8. septembra - Premier Borut Pahor je danes predstavil predloge za pet ministrskih kandidatov. Kandidat za ministra za kulturo je Samo Bevk. Kot je Bevk povedal za STA, se je za kandidaturo odločil zato, da bi nekaj dobrega naredil za slovensko kulturo. Kot je še dejal, kljub vsem težavam ostaja zmeren optimist in meni, da se bo dalo delati.

Ljubljana. Kandidat za ministra za kulturo Samo Bevk. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kandidat za ministra za kulturo Samo Bevk.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Današnji čas seveda ni najbolj ugoden, saj smo v krizi, kot je ne pomnimo že od konca druge svetovne vojne, je dejal Bevk in dodal, da kljub temu meni, da se da s sredstvi, ki ostajajo z rebalansom za leto 2011, teh pa je skoraj 200 milijonov evrov, marsikaj narediti.

Večji del tega proračuna je bil seveda letos že realiziran, je pa treba povedati, da so ta sredstva kar za 20 milijonov višja, kot so bila v proračunu za leto 2008, ko v naši državi sploh nismo govorili o krizi, ampak o obdobju debelih krav, je poudaril Bevk. Opozoril je, da poleg državnega proračuna za slovensko kulturo veliko dajejo tudi lokalne skupnosti in občine, in sicer je na nivoju lokalnih skupnosti za delovanje kulture razdeljenih okrog 150 milijonov evrov, poleg tega pa za kulturo prispevajo tudi nekateri drugi resorji.

Bevk meni, da bo seveda težko, a ne nemogoče. "Trudili se bomo čim bolj učinkovito uporabljati sredstva, ki so na razpolago," je dejal in izpostavil čimprejšnje dokončanje obnove ljubljanske Opere in izpeljavo projekta Evropska prestolnica kulture 2012 v Mariboru in partnerskih mestih.

Poudaril je tudi, da želi, da bi nadaljevali z zakonom o kulturnem tolarju oziroma evru, saj je bilo od leta 1999, ko je bil ta zakon sprejet, veliko storjenega na področju obnove kulturne dediščine, investicij v javne zavode, ljubiteljsko dejavnost, knjižničarstvo in kulturniške mreže.

Kot kandidat za ministra pa Bevk, kot je poudaril, nasprotuje znižanju plač javnim uslužbencem, še posebej v kulturi, kjer so že pred tem zaostajali za zaposlenimi v šolstvu in zdravstvu.