Slovenija 9.9.2011 10:54

V Kostanjevici na Krki bienalni Pogled 6 - Slovenija: Jaz, tukaj, zdaj

Kostanjevica na Krki, 9. septembra - V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi ob 19. uri odprli bienalno razstavo Pogled na likovno umetnost Slovenije, Pogled 6 - Slovenija: Jaz, tukaj, zdaj. Z njo po desetletju bienalnega pogleda na območno likovno umetnost v omenjeni galeriji preraščajo njegov okvir in ga razširjajo na celotno Slovenijo.

Kot je zapisala kustodinja projekta Barbara Rupel, zasnova razstave temelji na izhodiščih prvotne bienalne razstave Pogled s pomembno razliko, da odslej pri izboru del sodelujejo kustosi večine pomembnejših slovenskih regionalnih galerij, ki redno spremljajo razvoj domače likovne umetnosti.

Vsak regionalni kustosa je izbral po eno likovno delo dveh območnih umetnikov na določeno temo, ustvarjeno v zadnjih dveh letih, na razstavi pa bodo z glasovanjem vseh sodelujočih kustosov izbrali delo, katerega avtor bo prihodnje leto nagrajen s samostojno razstavo.

Tako skupinska bienalna razstava kot tudi razstava nagrajenega umetnika bosta na ogled v vseh sodelujočih galerijah, razstava Pogled na likovno umetnost Slovenije pa je glede na izhodišče, namen in cilj ter glede na to, da ponuja edinstven vpogled v trenutno dogajanje na likovnem področju celotne Slovenije, za omenjeni prostor temeljnega pomena, ugotavlja kustodinja.

Tema prve tovrstne razstave je opredeljena z naslovom Jaz, tukaj, zdaj, dotika pa se umetnikovega doživljanja samega sebe in okolja, v katerem živi, je še zapisala Ruplova.

Z izbranim delom bodo na razstavi predstavili avtorje Dubravka Baumgartnerja, Vesno Blagotinšek, skupino BridA, ki jo sestavljajo Sendi Mango, Jurij Pavlica in Tom Kerševan, Robija Cagliča, Ano Čigon, Andrejo Džakušič, Milana Goloba, Majo Hodošček, Jurija Kalana, Anjo Kranjc, Ganija Llalloshija, Martino Mihoković, Majo Pučl, Jožeta Slaka, Natalijo Šeruga, Marka Tuška, Tanjo Vergles in Uroša Weinbergerja.

Poleg kostanjeviške galerije pri projektu Pogled 6 sodelujejo Galerija Murska Sobota, Galerija sodobne umetnosti Celje, Galerija Velenje, Gorenjski muzej Kranj, Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec, Mestna galerija Nova Gorica, Obalne galerije Piran in Umetnostna galerija Maribor.

V Kostanjevici na Krki bo razstava odprta do 2. oktobra, nato bo do aprila prihodnje leto - razen v Umetnostni galeriji Maribor, ki bo zasedena s programom Evropske prestolnice kulture 2012 - gostovala v drugih sodelujočih galerijah.