Slovenija 9.9.2011 16:41

Letošnji Majski salon gostuje v Trbovljah

Trbovlje, 9. septembra - Majski salon, letna razstava Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), tokrat gostuje v Trbovljah. Pod naslovom Cveti sedemsto cvetov! se letos predstavlja 132 umetnikov. Letošnji prejemnik nagrade salona je Oton Polak, podelili pa bodo še tri priznanja in dve dodatni nagradi. Odprtje bo ob 19. uri v Delavskem domu Trbovlje.

Žirija v sestavi Dejan Mehmedovič, Nikolaj Beer, Nejč Slapar, Andreja Džakušič in Peter Vernik se je letos odločila podeliti eno nagrado za kvalitetno avtorsko predstavitev in še tri priznanja ter nagrado za mladega avtorja. Prejemniki priznanj so Majk Mulaček, Željko Opačak in Mateja Kavčič, nagrada za mladega avtorja pa je pripadla Marku Zelenku.

Poleg omenjenih nagrad bodo podelili še priznanje "Fran Vesel", ki ga ZDSLU podeljuje za delovanje na področju likovne kulture posameznikom in pravnim osebam, ki niso neposredni ustvarjalci. Letos ga prejme Iztok Premrov za dolgoletno novinarsko delo na likovnem in kulturnem področju.

Majski salon je redna letna skupinska razstava vseh prijavljenih članov zveze, kjer je primerjalno mogoče slediti težnje, razvoj, smeri, nivoje in umetniške poetike, je zapisal Predsednik ZDSLU Peter Vernik.

Likovni kritik Dejan Mehmedovič pa je ob razstavi zapisal, da so na njej na ogled dela kiparjev, slikarjev, grafikov, videoartistov, konceptualistov in performerjev, ki izrabljajo takšen ali drugačen način napeljevanja k vsebini. Vsekakor se skozi te podobe, na podlagi figure, oblike, barve, linije, razvija niz zgodb, osebnih izpovedi in resnic. Vizualizacija v podobi se dotika marsičesa, prvenstveno pa so tukaj v ospredju medsebojni odnosi, občutenja narave, ustvarjanje estetskega doživetja.

Likovna umetnost po Mehmedovičevem mnenju nima jezikovnih barier, ni obremenjena z govornim posrednikom, je spontano globalna, saj temelji na optičnem, na zaznavanju, ki je za večino človeške populacije enako razumljeno. Umetnost je najprej raziskovanje sebe in znotraj tega odkrivanje človeka, odkrivanje bližine sočloveka, ki mu je namenjeno.