Slovenija 10.9.2011 8:00

Danes se začenja se Ex-tempore Piran 2011

Piran, 10. septembra - Na Obali se danes začenjata 46. mednarodni slikarski ex-tempore in 12. mednarodni ex-tempore keramike, združena po imenom Ex-tempore Piran 2011. Ta se bo sklenil 17. septembra, ko bodo ob 20. uri na Tartinijevem trgu podelili skupaj 31 nagrad, med njimi Grand Prix v vrednosti 2000 evrov, in odprli razstavo nagrajenih del.

Na slikarskem ex-temporu je razpisanih 27 nagrad, poleg že omenjenega Grand Prixa še pet velikih odkupnih nagrad v vrednosti 1000 evrov, nagrada za najboljši akvarel v vrednosti 500 evrov, nagrada v obliki samostojne razstave za mladega avtorja in druge, so sporočili iz Obalnih galerij Piran.

Žigosanje slikarskih podlag bo potekalo v Monfortu v Portorožu, pa tudi v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novi Gorici, Brežicah, Pulju in na Reki, udeleženci pa morajo v portoroškem razstavišču Monfort slikarska dela oddati najpozneje do petka, 16. septembra, do 16. ure.

Člani mednarodne strokovne žirije letošnjega slikarskega ex-tempora so Aleksander Bassin, Enzo di Martino, Mladen Lučić, tajnik pa Toni Biloslav. Razstava nagrajenih in izbranih del bo na ogled v nekdanjem skladišču soli Monfort v Portorožu do 10. oktobra.

Na ex-temporu keramike so letos razpisane štiri nagrade, med njimi Grand Prix v vrednosti 1000 evrov. Udeleženci morajo svoja dela oddati najpozneje četrtka, 15. septembra, v Galeriji Herman Pečariča v Piranu.

Člani mednarodne strokovne žirije 12. ex-tempora keramike Franco Bertoni, Mateja Kos, Višnja Slavica Gabout in tajnik Tatjana Sirk so na podlagi prispelega fotografskega materiala v ožji izbor uvrstili 31 del. Nagrajena dela pa bodo do 3. oktobra razstavljena v Galeriji Hermana Pečariča v Piranu.

Ob ex-temporu kot vsako leto tudi letos poteka vrsta spremljevalnih dogodkov in didaktični program za mladino. Ustvarjalnica Land Art je namenjena tretji triadi osnovne šole, slikarska ustvarjalnica Kocka umetnosti z mentorico likovne umetnosti Emilijo Podjavoršek vsem triadam osnovnošolcev, tu pa je še tradicionalni slikarski ex-tempore otrok vrtca Mornarček Piran.