Slovenija 10.9.2011 12:53

Vileniški kristal za romunskega pesnika Dana Comana

Štanjel, 10. septembra - Na literarni matineji na gradu Štanjel so danes na festivalu Vilenica že tradicionalno podelili kristal vilenice. Mednarodna žirija je med avtorji, ki so se predstavili v zborniku in na literarnem branju, izbrala romunskega pesnika Dana Comana.

Žirija, sestavljena iz nekaterih gostov festivala, je ocenila, da je Comanova poezija rahločutna, pretresljiva, nova in polna čustev. Pesnik, leta 1975 rojen v Transilvaniji, je uspel, da so vsakodnevne stvari postale poetične.

Coman je doslej izdal tri pesniške zbirke: Leto rumenega krta, Ghinga in Leksikon Mara. Njegove pesmi so prevedene v francoščino, madžarščino, nemščino, slovenščino, srbščino in švedščino.

Coman se je zahvalil za nagrado ter se pošalil, da je prvi dan, ko je prispel v Lipico, mislil, da je zelo znan. Ves čas je slišal, kako ljudje izrekajo "dober dan". Prepoznal je svoje ime - Dan.

Dobitnik kristala vilenica je prejel statueto, delo akademskega slikarja Petra Abrama, in hkrati dobil priložnost, da nastopi na uglednem festivalu Cuirt, ki poteka aprila v irskem Galwayu. Lani je kristal vilenice prejel slovenski pisatelj Goran Vojnović.

Na literarni matineji v Štanjelu so se poprej predstavili še Lubica Somolayova (Slovaška), Stanka Hrastelj (Slovenija), Nikola Madžirov (Makedonija), Ljiljana Jokić Kaspar (Srbija) in Tatiana Komissarova (Rusija).

S svojimi pesmimi so se predstavili tudi nagrajenci 11. mlade vilenice: Julija Železnik, Teja Gerjovič in Lara Ružič Povirk.

Kristal vilenice je prva nagrada današnjega festivalskega dne, veliki finale, podelitev nagrade vilenica romunskemu pisatelju Mirceau Cartarescuju bo na programu danes zvečer v najstarejši turistični jami na svetu, po katerem nosi festival tudi ime.

26. mednarodni literarni festival, ki se je začel v sredo, letos poteka pod sloganom Beri me v živo. Na vprašanje glasne interpretacije literature so udeleženci odgovarjali tako na teoretski ravni kot v praksi - z literarnimi nastopi.