Slovenija 11.9.2011 21:43

Delo: Festivali močnejši od krize (12. 9.)

Ljubljana, 11. septembra - Pravkar končani evropski glasbeni festivali so povedali marsikaj: da je umetnost močnejša od ekonomske in politične krize, da je glasba nepogrešljiva komponenta vsakršnega družbenega dogajanja, občutij ljudi, njihovih želja in celo načina življenja samega. Brez poletnih festivalov ni evropske kulture. Kultura je v ljudeh, piše Marjan Zlobec v Delu.

Dobre volje so tudi organizatorji festivalov v Sloveniji. Pravkar končani 59. ljubljanski poletni festival je že napovedal jubilej prihodnje leto. Darko Brlek se lahko smeji, ko pa mu je padla sekira v med že za odprtje jubilejnega festivala z Dunajskimi filharmoniki in sirom Simonom Rattlom, šefom dirigentom in umetniškim vodjo Berlinskih filharmonikov.

Zadovoljni so tudi drugod, na primer festival stare glasbe Seviqc Brežice: 30 koncertov se je zvrstilo v 18 občinah po Sloveniji. Festival je v zadnjih letih odkril toliko odličnih lokacij in se približal ljudem v zelo majhnih krajih.

Kulture ni nikoli preveč, zlasti pa ne vrhunske umetnosti, ki človeka razsvetljuje, plemeniti in navdaja z občutki, kakršnih ne more ustvariti nič "nadomestnega". Slovenija je na občutljivem območju križanja vsakršnih kulturnih poti. Večkrat imaš občutek, da bi vsi radi nastopili pri nas, ko pa iščeš najboljše, se podoba v hipu spremeni. Slovenija mora na festivalskem prizorišču meriti samo na vrhove, pa čeprav vse puščice ne bodo priletele na vrh, zaključi Zlobec.