Na hitro prelistano 17.9.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. septembra - Pri Mladinski knjigi je izšlo delo Harukija Murakamija O čem govorim, ko govorim o teku, za otroke pa glasbeni priročnik Barbare Sicherl-Kafol Ringaraja, pesem nas razvaja. Pri mariborski založbi Litera so s Pedagoško fakulteto izdali monografijo Jerneja Weissa o glasbeniku Hansu Gerstnerju, pri Cankarjevi založbi pa knjigo Na današnji dan.

Ljubljana. Glasbeni priročnik Barbare Sicherl-Kafol Ringaraja, pesem nas razvaja. Foto: STA

Ljubljana.
Glasbeni priročnik Barbare Sicherl-Kafol Ringaraja, pesem nas razvaja.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik Na današnji dan: Ljudje in dogodki avtorja Martina Ivaniča. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Na današnji dan: Ljudje in dogodki avtorja Martina Ivaniča.
Foto: STA

Ljubljana. Monografija Jerneja Weissa z naslovom Hans Gerstner (1851- 1939): Življenje skozi glasbo. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija Jerneja Weissa z naslovom Hans Gerstner (1851- 1939): Življenje skozi glasbo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Harukija Murakamija O čem govorim, ko govorim o teku. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Harukija Murakamija O čem govorim, ko govorim o teku.
Foto: STA

O ČEM GOVORIM, KO GOVORIM O TEKU - NOVO DELO JAPONSKEGA PISATELJA IN TEKAČA

Tek in pisanje sta dva različna načina življenja, ki ju je japonski pisatelj Haruki Murakami (1949) združil v eno. Pri 30 letih je zaprl svoj jazzovski klub v Tokiu in se intenzivno posvetil obema dejavnostima. V treh desetletjih je večkrat pretekel najpomembnejše svetovne maratone in postal triatlonec, ki teče, plava in kolesari. Avtorjeva "tekaška" avtobiografija O čem govorim, ko govorim o teku bralcu ponuja odličen duhovni trening, po katerem mu preostaneta le dve možnosti, da obuje tekaške copate in se poda v dir ali pa po zahtevni športni preizkušnji telesa napiše svojo zgodbo. Pisatelj je med drugim zapisal: "Moja filozofija je, da je izgubljanje nekaj, čemur se do neke mere pač ne moreš izogniti. Nihče ne more v nedogled samo zmagovati. Na avtocesti življenja ne moreš ves čas voziti po prehitevalnem pasu. Čemur pa se hočem izogniti, je ponavljanje napak." Murakami velja za najbolj prevajanega japonskega prozaista, v slovenščino so prevedeni romani Ljubi moj Sputnik, Južno od meje, zahodno od sonca, Norveški gozd, Kafka na obali in Divja jaga za ovco. Pričujoče delo je poslovenil Aleksander Mermal.

RINGARAJA, PESEM NAS RAZVAJA - NOV GLASBENI PRIROČNIK ZA OTROKE

Ringaraja, pesem nas razvaja je drugi od priročnikov, napisanih pod vodstvom ene največjih slovenskih glasbenih strokovnjakinj Barbare Sicherl-Kafol. Tako kot prvo delo - Ringaraja, glasba nam ugaja - tudi pričujoče vsebuje vrsto spodbud, ki skozi aktivno glasbeno komunikacijo nagovarjajo otrokov emocionalni, socialni, gibalni, moralni, estetski in intelektualni razvoj. Knjiga omogoča številne priložnosti za petje, igranje na glasbila, poslušanje, ustvarjanje, gibanje ter posledično doživljanje in osmišljanje glasbenih izkušenj. Opisani postopki ne dajejo receptov za njihovo izpeljavo, temveč vabijo k ustvarjalni uporabi in nadgradnji danih predlogov. Soavtorici dela, ki ga je ilustrirala Aleksandra Šepec, sta Adriana Gaberščik in Konstanca Zalar. Glasbena urednica Metka Pušenjak, ki je uredila priročnik, je o njem zapisala, da v slovenskem prostoru pomeni obogatitev in kreativni izziv tako za vzgojitelje in učitelje kot tudi za starše, torej vse, ki želijo v otrocih spodbuditi in ohraniti veselje do muziciranja, ustvarjanja in poslušanja glasbe.

MONOGRAFIJA O HANSU GERSTNERJU - DELO O ČEŠKEM GLASBENIKU, POMEMBNEM ZA SLOVENSKI PROSTOR

Monografija Hans Gerstner (1851- 1939): Življenje skozi glasbo podaja pomemben vpogled v eno od belih lis slovenske glasbene preteklosti ter na presenetljiv način opiše življenje in ustvarjanje enega najpomembnejših glasbenikov na prehodu 19. in 20. stoletja, ki je v Ljubljani našel svoj drugi dom. Na Češkem rojeni glasbenik je bil dolgoletni koncertni mojster in zadnji ravnatelj Filharmonične družbe, predhodnice današnje Slovenske filharmonije, uveljavil pa se je tudi kot pedagog; med učenci velja omeniti violinista Lea Funtka ter dirigenta Josipa Čerina. Primož Kuret, profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo, je opozoril na pomembnost najdbe spominov glasbenika, predvsem zaradi zapostavljenosti glasbene dediščine v tem obdobju. Meni, da je Gerstner igral eno ključnih vlog pri razvoju komorne glasbe pri nas. Avtor knjige Jernej Weiss je muzikolog, ki od leta 2009 deluje kot urednik osrednje slovenske muzikološke publikacije Muzikološki zbornik. Po njegovih besedah je knjiga pomemben dnevnik, ki opisuje vse dogodke, ki so se takrat odvijali v Ljubljani. Opozoril je predvsem na pomembno vlogo Gerstnerja v sooblikovanju kulturnega življenja. Gerstner je v času bivanja v Ljubljani prijateljeval s številnimi pomembnimi glasbeniki, kot so Brahms, Mahler in Strauss.

NA DANAŠNJI DAN - KRONOLOŠKO UREJEN PRIROČNIK Z NAJPOMEMBNEJŠIMI DOGODKI

Knjiga Na današnji dan: Ljudje in dogodki avtorja Martina Ivaniča prinaša pregled pomembnih dogodkov, ki so zaznamovali vsak dan v letu. Dogodki iz slovenske in svetovne zgodovine so urejeni po datumih, kar delo loči od enciklopedij in leksikonov, ki so urejeni po abecedi. Podatkom so dodana stara imena mesecev, reki, šege, zgodbice in druge zanimivosti. V knjigi s kronološko urejenimi informacijami je vsak dan predstavljen na svoji strani. Prikazi pokrivajo vsa ključna družbena področja: gospodarstvo, politiko, znanost, verstva, kulturo, tehniko, šport, delo pa opozori tudi na družbena gibanja, velike naravne katastrofe ter na osebnosti velikega formata. Slovenski razvoj je predstavljen kot integralni del kronologije, vendar je grafično razmejen od druge vsebine. Delo osvetljuje tudi slovenske dogodke in osebnosti, ki se jih tujejezične izdaje najpogosteje komaj dotaknejo.