Slovenija 12.9.2011 10:25

Carmina Slovenica sklenila turnejo po Balkanu

Niš/Istanbul/Plovdiv, 12. septembra - Mariborski zbor Carmina Slovenica pod vodstvom Karmine Šilec je v nedeljo sklenil desetdnevno gostovanje po Balkanu. Pot je pevke vodila od Srbije preko Turčije do Bolgarije, v okolje, od koder izhaja veliko njihovega repertoarja v zadnjem desetletju. S tem je zbor začel novo koncertno sezono.

Maribor. Zbor Carmina Slovenica. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Zbor Carmina Slovenica.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Prvi koncert na turneji je bil na poletnem prizorišču trdnjave v Nišu. Zbor je nastopil na samostojnem koncertu v sklopu 7. mednarodnega študentskega festivala Urban fest. Sodelujočim ansamblom iz regije ter številnemu občinstvu je na celovečernem koncertu na odprtem prizorišču predstavil preplet svojega glasbenogledališkega repertoarja.

Turnejo je nadaljeval v Carigradu, kamor so zbor povabili organizatorji festivala Korofest, prireditve, ki je predstavljala odskočno desko za vrhunske glasbene dogodke v okviru Evropske prestolnice kulture - Carigrad 2010. Festival je od 6. do 11. septembra povezal 21 zborov s skoraj 500 pevci, dirigenti in profesorji glasbe.

Ob Carmini Slovenici je bil posebni gost festivala tudi madžarski zbor Cantemus Pro Musica pod vodstvom dirigenta Denesa Szaba. Oba dekliška zbora, ki predstavljata vrh svetovnega zborovstva, sta 7. septembra nastopila na gala koncertu festivala v prestižni koncertni dvorani Cemal Resit Rey. To je bila prva dvorana v Carigradu, namenjena klasični glasbi, v njej pa so med drugim nastopili Svjatoslav Richter, Julian Lloyd Webber, Vladimir Spivakov, Ivo Pogorelič, David Russell, Miša Majski, Shlomo Mintz, Barbara Hendricks, pa tudi popularne glasbene zvezde, kot so Chick Corea, Apocalyptica in Paco de Lucia.

Carmina Slovenica je v Turčiji nastopila še v cerkvi Svetega duha skupaj z domačim zborom CorIstanbul ter 10. septembra na zadnjem festivalskem dogodku, ki so ga vodili Karmina Šilec, Denes Szabo in turški dirigent Ibrahim Yazici. Petsto sodelujočih pevcev je izvedlo po eno pesem slovenskega skladatelja Alojza Srebotnjaka, turškega skladatelja Nevita Kodallija in madžarskega skladatelja Miklosa Kocsarja.

Turnejo je zbor sklenil v Bolgariji, kjer je v okviru projekta Attacca gostoval pri priznanem zboru Detska Kitka iz Plovdiva, so sporočili iz Carmine Slovenice.