Slovenija 12.9.2011 10:57

Tanja Sonc zmagala na Brahmsovem tekmovanju v Avstriji

Celovec, 12. septembra - Mlada slovenska violinistka Tanja Sonc, študentka Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Primoža Novšaka in varovanka Ustanove Gallus, je na 18. mednarodnem tekmovanju Johannes Brahms v Porečah ob Vrbskem jezeru v Avstriji zabeležila absolutno zmago med violinisti. Tekmovanje je potekalo od 3. do 10. septembra.

Rusija. Glasbila, violine. Foto: Itar Tass/STA Arhiv Itar Tass/STA

Rusija.
Glasbila, violine.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Na Brahmsovem tekmovanju lahko brez starostne omejitve sodelujejo pianisti, violinisti, violisti, violončelisti in solopevci. Devetnajstletna slovenska glasbenica je zmagala v konkurenci 114 violinistov iz 24 držav Evrope, Severne Amerike in Azije. To je prva zmaga slovenskega glasbenika na tem tekmovanju.

Nagrade in priznanja so podelili v nedeljo na gala koncertu v Vrbi, na katerem so nastopili zmagovalci tekmovanja, so sporočili iz Ustanove Gallus, ki Sončevo podpira pri njenem izobraževanju.

Tanja Sonc se je začela učiti violine pri petih letih pri prof. Arminu Sešku. Leta 2004 je postal njen mentor Primož Novšak, profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Izpopolnjuje se na Inštitutu Leopold Mozart v Salzburgu za izjemno nadarjene mlade glasbenike, in sicer v razredu Wonji Kim Ozim. Redno se udeležuje seminarjev pri Igorju Ozimu, Stephenu Shippsu, Sylvie Gazeau, Wonji Kim Ozim.

Osvojila je 21 nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot solistka sodeluje z domačimi in tujimi orkestri. Je dobitnica Škerjančeve nagrade in Yamahine štipendije ter štipendistka Mestne občine Ljubljana.