Svet 12.9.2011 20:15

EU podaljšala zaščito glasbenih izvajalcev s 50 na 70 let

Bruselj, 12. septembra - EU je danes uveljavila nova pravila, s katerimi se varstvo intelektualne lastnine glasbenih izvajalcev podaljšuje s 50 na 70 let. Podaljšanje pravic po navedbah Evropske komisije pomeni, da bodo umetniki v Evropi obravnavani bolj pošteno in da bo glasbenim izvajalcem zagotovljen prihodek vse življenje.

Nova pravila namreč zmanjšujejo vrzel med zaščito avtorskih pravic, ki veljajo vse avtorjevo življenje in še 70 let po njegovi smrti, ter zaščito intelektualnih pravic izvajalcev, ki je doslej veljala le 50 let po izvedbi.

V praksi nove pravice izvajalcev pomenijo, da so sedaj 70 let po izvedbi glasbenega dela plačani vsakič, ko se njihovo delo javno predvaja. Nato pa izgubijo pravico do nadzora nad uporabo njihovih izvedb.

Večina glasbenih izvajalcev začne kariero že v zgodnjih dvajsetih letih ali še prej, pričakovana življenjska doba pa je v povprečju 76,4 leta za moške in 82,4 leta za ženske.

To pomeni, da izvajalec, ki bi dočakal lepo starost, v svojih najbolj ranljivih letih po prejšnjih pravilih ne bi mogel uživati plodov svojega dela, medtem ko pravice avtorjev veljajo še 70 let po njihovi smrti.

Nekateri izvajalci so nova pravila že pozdravili. Španski operni pevec Placido Domingo je na primer ukrep označil za "odlično novico za izvajalce", ki bodo odslej lahko želi plodove svojega dela vse življenje.

Nova pravila so bila sprejeta v obliki direktive. Države članice EU imajo sedaj dve leti časa, da ukrep prenesejo v nacionalne zakonodaje.