Svet 14.9.2011 6:00

Londonska Tate Modern širi svoje razstavne prostore

London, 14. septembra - Londonska galerija moderne umetnosti Tate namerava razširiti svoje razstavne površine, prav tako pa bo za razstave in prireditve odprla več ogromnih rezervoarjev za nafto. Zapuščeni in v ta namen predelani rezervoarji bodo nared do začetka olimpijskih iger v Londonu poleti 2012, so nedavno sporočili iz galerije Tate.

Tate Modern, kjer je na ogled mednarodna moderna in sodobna umetnost, domuje v veliki stari elektrarni ob reki Temzi.

Ker se je v desetih letih, odkar so odprli Tate Modern, število obiskovalcev močno povečalo, v galeriji že načrtujejo nadaljnje gradbene posege. Do leta 2016 naj bi tako povečali razstavne površine za več kot polovico. Okoli 70 odstotkov stroškov, ki znašajo 245 milijonov evrov, bodo zbrali z donacijami, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedali predstavniki galerije.

"Z novo zgradbo bomo lahko pokazali še več naših zbirk, naftni rezervoarji pa bi lahko postali med najbolj vznemirljivimi prostori za moderno umetnost na svetu," je dejal direktor muzejev in galerij Tate Nicholas Serota.

Celotna skupina Tate, h kateri poleg moderne galerije sodijo še Tate Britain, Tate Liverpool in Tate St. Ives, je od aprila 2010 do marca 2011 zabeležila 7,4 milijona obiskovalcev, spletne strani galerij pa si je ogledalo 19 milijonov ljudi. S tem se uvršča Tate za pariškim muzejem Louvre na drugo mesto med najbolj priljubljenimi kulturnimi ustanovami.

Med vrhunci, ki so si jih obiskovalci lahko ogledali, je bila razstava del Paula Gauguina in instalacija kitajskega umetnika Ai Weiweija v Tate Modern ter dela Pabla Picassa v Tate Liverpool.