Slovenija 14.9.2011 13:03

Letošnji festival Revija v reviji večinoma na Primorskem in na Krasu

Ljubljana, 14. septembra - Pod okriljem založbe KUD Apokalipsa bo med 21. in 25. septembrom v Škocjanu, Kopru, Sežani, Trstu in deloma v Ljubljani zaživel 8. mednarodni festival Revija v reviji. Poleg tradicionalnega delovnega srečanja založnikov bo čas tudi za literarne večere, okrogle mize, glasbo in filme.

Kot je na novinarski konferenci povedal koordinator projekta Primož Repar, na festivalu, ki bo večinoma potekal na Primorskem in na Krasu, tudi letos pričakuje okrog 70 urednikov, pisateljev in drugih kulturnih delavcev iz 14 držav. Letos bo več festivalskega dogajanja v Trstu, medtem ko bo v Ljubljani potekal le sklepni večer, ki ga bo zaznamoval nastop Jureta Novaka in Uroša Buha z glasbeno-literarnim projektom "Natriletno kolobarjenje s praho". Performansu bo v hostlu Celica sledil še koncert Marka Groblerja in Janeza Dovča.

Med 30 literarnimi dogodki je sokoordinatorka festivala Stanislava Repar izpostavila niz dogodkov, ki so jih poimenovali po zbirki Fraktal. Znotraj tega sklopa bodo me drugim predstavili knjižne novosti založbe in dve antologiji: Belo lebdenje z vsemi dosedanjimi festivalskimi literarnimi branji v Trstu in višegrajsko haiku antologijo z naslovom Razsipane jagode.

V okviru festivala pripravljajo tudi okrogli mizi. Prva z naslovom Kako preživeti in hkrati ohraniti dostojanstvo založnikov bo potekala 22. septembra z začetkom ob 11. uri v Škocjanu, druga pa bo pod naslovom Povezave med poezijo, premišljevanjem poezije in haikujem dan pozneje z začetkom ob 16. uri v tržaški kavarni San Marco.

Literarne dogodke bodo dopolnili z glasbenimi, med drugim so organizatorji letos na festival povabili glasbeno zasedbo iz Prage Mamapapa banda. Program bo ponudil tudi filmske projekcije, v središču bo slovaška kinematografija. Filmi, ki si jih bo mogoče na festivalu ogledati v Kopru in Sežani, bodo v Ljubljani na ogled decembra v sklopu Slovaških dni, je povedala Reparjeva.

Poseben festivalski sklop predstavlja tudi revijalno-knjižni sejem. Letos bo gostujoča založba Litera iz Maribora.