Svet 15.9.2011 7:15

Puccinijeva rojstna hiši v Lucci ponovno odprta za javnost

Firence, 15. septembra - Rojstna hiša italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija (1858-1924) v toskanskem mestu Lucca je ponovno odprta za javnost. Skladateljeva vnukinja in njegova edina dedinja Simonetta Puccini je hišo za 750.000 evrov prodala hranilniškemu skladu, ki jo je dal preurediti v muzej. V Lucci se že ves teden vrstijo otvoritveni koncerti in drugi dogodki.

V muzeju je mogoče videti dokumente, slike in druge predmete, povezane s skladateljem. Tako je denimo mogoče občudovati kostum iz opere Turandot, ki je bila uprizorjena v Metropolitanski operi v New Yorku. Razstavljen je tudi klavir Steinway & Sons, ki ga je Puccini pridobil leta 1901 in ki so ga ob priložnosti preureditve hiše za potrebe muzeja restavrirali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obiskovalci pa lahko podoživijo tudi skladateljev vsakdan ter si ogledajo skladateljevo študijsko sobo in spalnico. Razstavljena so tudi Puccinijeva pisma, med njimi pisma Richardu Wagnerju.

S prodajo hiše skladu so se tudi končala več let trajajoča nesoglasja med Simonetto Puccini, hčerko edinega skladateljevega zakonskega sina Antonia in občino Lucca. Zaradi nesoglasij je bila hiša od leta 2004 za javnost zaprta. Sodišče v Lucci je namreč Simonetti Puccini dosodilo izrecne pravice do hiše s pogledom na trg Citadela.

Sklad je skupaj s hišo za 750.000 odkupil še vse pohištvo, slike in fotografije, ki so bile v hiši. Skladateljeva vnukinja je obdržala le devet pisem, ki jih je njen stari oče napisal v svojih poslednjih dnevih, rokopis za delo "Capriccio Sinfonico", skladateljev portret in grb družine Puccini.