Slovenija 15.9.2011 12:45

V Londonu predstavitev slovenskega oblikovanja

Ljubljana, 15. septembra - V Londonu bodo v sklopu oblikovalskega festivala London Design Festival odprli razstavo slovenskega oblikovanja. Pod naslovom Silent Revolutions / Sodobno oblikovanje v Sloveniji bo predstavljenih več kot 25 izbranih del. Razstava bo od 22. do 25. septembra postavljena v Dray Walk Gallery, Tent London.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala kustosinja razstava Maja Vardjan, naslov Silent Revolutions kaže na Slovenijo kot državo z izjemno oblikovalsko zgodovino, ki pa se še ni vzpostavila kot pomembna oblikovalska lokacija v širšem evropskem prostoru. Vidik revolucije, ki ga izpostavlja naslov, pa opozarja na dejstvo, da kar nekaj razstavljenih izdelkov s prelomnimi inovacijami postavlja nove standarde v svetovnem merilu.

Direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Matevž Čelik je izrazil prepričanje, da je Slovenija država, ki jo je mogoče predstaviti kot destinacijo, kjer je mogoče dobiti dobre proizvode in oblikovalski "know how". Izpostavil je, da živimo v času, ko je še posebej pomembno, da gospodarstvo prepozna, da lahko oblikovanje bistveno pripomore k učinkoviti proizvodnji in dovršenosti izdelka.

Pobuda za razstavo je po besedah vodje sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje na ministrstvu za zunanje zadeve Iztoka Grmeka prišla v simbiozi med aktivnostmi vladnih služb in gospodarstva, ko so razmišljali, kako obeležit 20. obletnico samostojne Slovenije z elementi gospodarske promocije v tujini. Na drugi strani pa so se na njih obrnila tudi nekatera vidnejša slovenska podjetja z željo, naj poskrbijo za promocijo odlično oblikovanih slovenskih izdelkov v tujini. Ko so se našla tudi sredstva, so v sodelovanju z ministrstvom za kulturo prišli do tega, da je organizacijo razstave prevzel Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Kot je poudaril, je glavni namen razstave promocija slovenskih podjetij, ta pa bodo preko razstave dobila tudi možnost, da pridobijo potencialne nove partnerje. Projekt poleg zunanjega ministrstva in ministrstva za kulturo koordinirajo ministrstvo za gospodarstvo, urad vlade za komuniciranje ter javna agencija za podjetništvo in tuje investicije. Razstave je postavljena tako, da jo bo mogoče seliti. Naslednji že potrjeni termin je Eindhoven v oktobru, načrtujejo pa tudi njeno postavitev v sklopu slovenskega poslovnega tedna prihodnje leto Milanu in v Helsinkih v sklopu Svetovne prestolnice oblikovanja 2012.

Na londonski razstavi bo predstavljen širok spekter novejših izdelkov v dialogu s petimi zgodovinskimi, ikoničnimi objekti. Predstavljeni bodo tako izdelki velikih industrij z lastnimi blagovnimi znamkami, kot tudi objekti, ki v manjših serijah nastanejo v rokah oblikovalcev samih. Na ogled bodo gramofoni Franca Kuzme in luči Black Cherry Lamps oblikovalke Nike Zupanc, plovila Greenline 33 Hybrid podjetja Seaway ter modularni fasadni sistemi Qbiss One with ArtMe podjetja Trimo. Predstavljena bo tudi serija Elanovih smuči WaveFlex, ki so jih oblikovali s studiom Gigodesign, in linija gospodinjskih aparatov Gorenje Simplicity Gorenje Design Studia.

Vendar pa se razstava, kot je poudarila Vardjanova, ne osredotoča le na odličnost posameznega izdelka, temveč tudi na položaj, ki ga ta zaseda v širšem kontekstu sodobnega slovenskega oblikovanja. Slednji se je močno spremenil s slovensko razglasitvijo neodvisnosti leta 1991 in s posledičnim skokom v nov sistem ekonomije prostega trga. Razstavo spremlja tudi širše zasnovana publikacija, vsakokratno postavitev bo pospremila tudi zloženka, je še povedala Vardjanova.