Svet 16.9.2011 4:00

V severnošpanskem San Sebastianu danes pričetek 59. filmskega festivala

San Sebastian, 16. septembra - V San Sebastianu se bo danes začel 59. mednarodni filmski festival. Za glavno nagrado za najboljši film, zlato školjko, se bo na letošnjem festivalu potegovalo 16 filmov. Festival bo odprl film "Intruders", ki ga je režiral Juan Carlos Fresnadillo in bo prikazan izven konkurence. Festival se bo sklenil 24. septembra.

V uradnem tekmovalnem programu bodo med drugim prikazali kitajski film "11 flowers", katerega režijo podpisuje Wang Xiaoshuai, francoski "Americano" v režiji Mathieuja Demyja, "The deep blue Sea" britanskega režiserja Terencea Daviesa, švedski film "Happy end", ki ga je zrežiral Björn Runge, argentinski "Los Marziano" v režiji Ane Katz, špansko-švicarsko koprodukcijo "Los pasos dobles", ki jo je zrežiral Isaki Lacuesta ter najnovejši film režiserke in igralke Julie Delpy z naslovom "Le Skylab".

Žiriji uradnega tekmovalnega programa letos predseduje ameriška igralka Frances McDormand. McDormandova je prejela oskarja za vlogo v filmu Fargo bratov Cohen iz leta 1996, nazadnje pa je nastopila v tretjem delu filma Transformerji.

Člani žirije so še pisatelj, scenarist in režiser Guillermo Arriaga, filmska režiserja Alex de la Iglesia in Bent Hamer, igralki Bai Ling in Sophie Okonedo ter Sophie Maintigneux, ki deluje kot direktorica fotografije, piše na festivalski spletni strani.

Nagrado za življenjsko delo bodo letos podelili ameriški igralki Glenn Close. Izročili ji jo bodo 18. septembra.

Lani je zlato školjko za najboljši film v San Sebastianu prejel film "Neds" britanskega igralca in režiserja Petra Mullana.