Slovenija 15.9.2011 15:24

V Kranju bodo dva meseca na ogled dela Klavdija Palčiča

Kranj, 15. septembra - V kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost bodo ob 19. uri odprli razstavo del akademskega slikarja in nagrajenca Prešernovega sklada Klavdija Palčiča. Razstavo avtorja, ki je nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo in scenografijo prejel leta 1984, si bo moč ogledati vse do 18. novembra.

Razstavo bo odprl kranjski župan Mohor Bogataj, avtorjevo delo pa bo predstavil umetnostni zgodovinar Lev Menaše. Prisotne bo nagovoril tudi pesnik in pisatelj, dobitnik Prešernove nagrade za leto 2011 Miroslav Košuta, ki ga bo kot tekstopisca znanih slovenskih popevk ob klavirski spremljavi Antona Tonča Feiniga predstavila džezovska vokalistka Metka Štok, so zapisali na spletni strani galerije.

V Kranju se je Palčič z razstavo predstavil že leta 2002, ko je umetnostna zgodovinarka Petra Vencelj zapisala, da se skozi mitološke naslove njegovih del "zrcalijo nekatera brezčasna družbena vprašanja, nekatere teme pa so bolj lastne sodobnemu času, kot sta denimo sociološki ali ekološki vidik, ki ju Palčič skozi inovativne likovne raziskave interpretira v svojih delih".

Klavdij Palčič se je rodil 5. avgusta 1940 v Trstu. Po maturi na znanstvenem liceju v Trstu je nameraval študirati politične vede, a se je odločil za likovno ustvarjanje ter se vpisal na umetnostni licej v Benetkah, kjer je leta 1964 tudi diplomiral. V svojem likovnem delovanju posega na področja slikarstva, grafike, scenografije, kostumografije in ilustracije, za svoj bogati opus pa je prejel vrsto nagrad in priznanj v Sloveniji, Italiji in drugod po svetu.