Slovenija 18.9.2011 8:00

V Vučji vasi postavili kip muzikologa Dragotina Cvetka

Ljutomer, 18. septembra - Ob stoletnici rojstva akademika Dragotina Cvetka (1911-1993), ustanovitelja oddelka za muzikologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, bodo danes v njegovem rojstnem kraju Vučja vas v občini Križevci odkrili njegov doprsni kip, ki ga je izdelal akademski kipar Edo Dolinar.

Nestorja slovenske muzikologije se bodo v Vučji vasi spomnili tudi z razstavo njegovih fotografij in pisem, ki jih je pisal v Prlekijo. Ob odkritju kipa bo kot slavnostni govornik na slovesnosti ob 17. uri spregovoril redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Kajetan Gantar.

Dan kasneje se bodo rojstva Dragotina Cvetka spomnili tudi v Ljubljani, saj bodo na SAZU organizirali tridnevni muzikološki simpozij z naslovom Nacionalna glasbena zgodovina: Preobrazbe v drugi polovici 20. stoletja.

V torek bodo odkrili njegov doprsni kip na filozofski fakulteti in odprli razstavo v razstavni dvorani NUK. Prav tako so pripravili dokumentarni film, ki je nastal v produkciji uredništva za resno glasbo in balet RTV SLO in bo na ogled v sredo v ljubljanskem Kinodvoru, prihodnjo nedeljo pa še na RTV SLO.

Dragotin Cvetko je študiral kompozicijo na konservatoriju v Ljubljani ter pedagogiko in psihologijo na filozofski fakulteti. Študij kompozicije je pozneje nadaljeval na mojstrski šoli v Pragi. Na njegovo pobudo je bil leta 1962 ustanovljen oddelek za muzikologijo na ljubljanski filozofski fakulteti, čigar predstojnik je bil do leta 1981.

V 60. letih minulega stoletja je ustanovil osrednjo muzikološko revijo Muzikološki zbornik, zasnoval je zbirko notnih izdaj spomenikov slovenske glasbe Monumenta artis musicae Sloveniae, veliko zaslug je imel pri ustanovitvi muzikološkega inštituta v okviru SAZU. Bil je član številnih združenj, kot so SAZU, Slovenska matica, Društvo slovenskih skladateljev in Mednarodno muzikološko društvo (IMS), ter prejel številne nagrade, med njimi Prešernovo, Herderjevo in Smetanovo nagrado.