Slovenija 16.9.2011 9:44

V Kostanjevici na Krki razstava Denisa Senegačnika

Kostanjevica na Krki, 16. septembra - V lapidariju Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo "Bloody Mary" Magična privlačnost akademskega slikarja Denisa Senegačnika. Razstava je plod sodelovanja Galerije Božidarja Jakca in Galerije Velenje, avtorja in njegovo delo pa bo ob odprtju predstavila kustosinja razstave Milena Koren Božiček.

Senegačnikova kostanjeviška postavitev je v prvi vrsti usmerjena v dialog s prostorom, je zapisala kustosinja velenjske galerije Koren Božičkova, ki dodaja, da avtor svojim posredovanjem vse te povezave združuje v skupno podobo, sestavljeno iz posameznih bolj ali manj poudarjenih enot.

Jakost barvnega ozadja slik avtor spreminja glede na figuro, obešeno na drog, pahnjeno v nedoločen prostor ali povzdignjeno v nebesno sfero, tako lebdečo pa z amputacijo udov še iznakazi ali pa prikaže tudi dele krvavečega telesa. Slikar človeško telo ekspresivno raztegne, golota pa tako postane nekakšen kult izpostavljene "deerotizirane" telesnosti.

Skrajna ekspresivnost, grotesknost in šokantnost figure, ki se izvija iz obrisov klasične estetike, napolnjuje telesno maso oziroma mesenost v smislu misli Francisa Bacona, da so ljudje zgolj meso in nič drugega, je še zapisala Koren Božičkova.

Denis Senegačnik se je leta 1971 rodil v Ljubljani. Iz slikarstva je diplomiral leta 2001, v domovini in tujini pa razstavlja od leta 1998. Za svoje delo na likovnem področju je dobil več nagrad in priznanj.

Od leta 2006 je izredni podiplomski študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, trenutno pa živi in ustvarja v Kolombu na Šrilanki. Senegačnikova razstava v Kostanjevici na Krki bo odprta do 6. novembra.