EPK 2012 16.9.2011 11:11

Murska Sobota potrdila svoje sodelovanje v EPK

Murska Sobota/Maribor, 16. septembra - Župan Murske Sobote Anton Štihec je danes podpisal partnersko pogodbo z zavodom Maribor 2012, ki vodi projekt Evropske prestolnice kulture (EPK). S tem je občina po besedah programskega direktorja EPK Mitje Čandra potrdila, da ostaja del zgodbe EPK.

Murska Sobota je edina partnerska občina, ki ni imela z zavodom Maribor 2012 podpisane pogodbe o sodelovanju, s katero so se občine med drugim zavezale, da bodo prispevale svoj del sredstev k projektu. Tamkajšnji mestni svet je namreč pred časom sprejel sklep, s katerim je pogojeval podpis pogodbe z državnim vlaganjem v investicije v tem mestu.

Na četrtkovi seji so mestni svetniki ta pogoj umaknili in dovolili županu, da podpiše pogodbo o sodelovanju pri izvedbi projekta EPK ter sofinanciranju programskih in splošnih stroškov projekta. Štihec je danes pogodbo tudi podpisal in jo poslal v Maribor, so za STA potrdili na murskosoboški občini.

"Vesel sem, da se je uredilo tudi razmerje z Mursko Soboto. Mi smo sicer že ves čas računali, da bo Murska Sobota in s tem celotno Prekmurje del celotne zgodbe, zato današnji podpis ne pomeni bistvene razlike v pripravah finančnih razrezov," je v današnjem pogovoru za STA povedal Čander.

Je pa omenjena pogodba pogoj za začetek podpisovanja tripartitnih pogodb med zavodom Maribor 2012, občino ter producenti oziroma izvajalci kulturnih projektov v Murski Soboti, vključenih v program EPK.

Z današnjim podpisom partnerske pogodbe z zavodom Maribor 2012 se je Murska Sobota zavezala, da bo prispevala del sredstev za program EPK in delovanje omenjenega zavoda, hkrati pa bo s tem lahko črpala sredstva zavoda, ki jih je ta dobil od ministrstva za kulturo, za svoje projekte.

Za program EPK v letu 2012 je zaenkrat obljubljenih nekaj več kot 17 milijonov evrov. Od tega naj bi 8,6 milijona evrov prišlo iz proračuna ministrstva za kulturo, enak delež pa morajo skupaj zagotoviti partnerske občine.