Svet 18.9.2011 5:30

Radikalno nov Wagnerjev Večni mornar uvedel sezono v Celovcu

Celovec, 18. septembra - Z radikalno novo inscenacijo opere Večni mornar Richarda Wagnerja se je začela nova sezona v mestnem gledališču Celovec. Režiser Torsten Fischer je dogajanje premestil na meje sodobne Evrope, tematiziral vprašanje današnjih migracij in pri tem vključil resnične begunce. Občinstvo je na premieri drzno interpretacijo sprejelo z odobravanjem.

Osnovna zgodba Wagnerjeve romantične opere v treh dejanjih se plete okoli mornarja, Letečega Holandca, ki se je pregrešil zoper Boga in je zato obsojen, da večno pluje po svetovnih morjih. Odreši ga lahko le večna zvestoba ženske, za kar se mu ponudi priložnost vsakih sedem let.

Za režiserja Fischerja pa je ta Wagnerjeva opera tudi prispodoba o iskanju domovine. Vzporedno z originalnim libretom je na oder postavil moderno migrantsko dramo, ki se dogaja na zunanjih mejah Evropske unije. Holandčevi mornarji so v tej interpretaciji begunci, ki iščejo pribežališče in sprejem ter pri tem naletijo na zavračanje.

Medtem ko v originalnem libretu Senta s samožrtvovanjem odreši večnega mornarja, pa se v celovški inscenaciji skupaj s Holandcem bori za migrante. In za ta skupni boj obljubi zvestobo do smrti.

Odziv publike na četrtkovi premieri v mestnem gledališču Celovec je bil glede na popolni prelom s tradicionalno uprizoritvijo tega Wagnerjevega dela presenetljivo naklonjen, deloma je uprizoritev požela tudi navdušenje. Koroški simfonični orkester je vodil Peter Marschik.

Wagnerjev Večni mornar bo na sporedu mestnega gledališča Celovec še do 5. novembra. Naslednja glasbena premiera v novi sezoni 2011/12 bo sledila 27. novembra s Hrestačem Petra Iljiča Čajkovskega, 15. decembra pa bo v Celovcu premiera najuspešnejšega muzikala vseh časov "My fair lady".

Prihodnje leto bo 26. februarja na sporedu predstava Zala v izvedbi slovenskega gledališča iz avstrijske Koroške Teatr Trotamora. Drama v sedmih slikah avtorjev Simone Schönett in Haralda Schwingerja je nastala po motivih koroške ljudske pripovedi o Miklovi Zali.