Svet 19.9.2011 8:28

Oglaševalci znova najboljša dramska serija na podelitvi nagrad emmy

Los Angeles, 19. septembra - Televizijska serija Oglaševalci je na nedeljski podelitvi nagrad emmy Ameriške akademije televizijskih umetnosti in znanosti v Los Angelesu že četrtič zapored osvojila naslov najboljše dramske serije, kar je bila zanjo tudi edina nagrada. Največ emmyjev je odnesla komična serija Sodobna družina, skupaj pet.

Oglaševalci so premagali serijo "Boardwalk Empire", ki je veljala za najmočnejšega konkurenta v kategoriji dramskih serij. Zgodba o pokvarjenih oblastnikih v New Jerseyju je na koncu osvojila le enega emmyja in sicer za najboljšo režijo dramske serije, ki jo je odnesel Martin Scorsese.

Sodobna družina je osvojila naslov najboljše komične serije že drugič zapored, pobrala pa je tudi nagrade za najboljšo stransko žensko (Julie Bowen) in moško vlogo (Ty Burrell) v komični seriji ter za režijo in scenarij komične serije. V kategoriji glavne moške vloge v dramski seriji je bil presenetljivi zmagovalec Kyle Chandler ("Friday Night Lights"), ki je prišel na oder povsem nepripravljen, saj sta za zanesljiva favorita veljala John Hamm (Oglaševalci) ter Steve Buscemi ("Boardwalk Empire")

Nagrado za najboljšo žensko vlogo v dramski seriji je odnesla Julianna Margulies (Dobra žena), za najboljšo igralko v komični seriji pa je bila razglašena Melissa McCarthy (Mike & Molly). Emmyja za komično vlogo je dobil Jim Parsons (Veliki pokovci) in s tem pokopal upe Stevea Carella, ki je že petič po vrsti ostal praznih rok, njegova serija Pisarna, pa se poslavlja od televizijskih zaslonov.

V kategoriji glasbenih in komičnih oddaj je vlogo favorita upravičil "The Daily Show with Jon Stewart", v kategoriji resničnostnih oddaj pa "The Amazing Race". V kategoriji miniserij oziroma televizijskih filmov pa je slavila "Downtown Abbey", ki je ugnala favorizirano serijo o časih velike depresije "Mildred Pierce", ki se je na koncu zadovoljila le z dvema emmyjema in sicer enim za glavno igralko Kate Winslet.

Emmyja za glavno moško vlogo v tej kategorij je dobil Barry Pepper, ki je v seriji "The Kennedys" upodobil Bobbyja Kennedyja. Za favorita je veljal Edgar Ramirez v filmu "Carlos".

Podelitev emmyjev, ki jo je vodila igralka Jane Lynch, zvezda nanizanke "Glee", je prenašala televizija Fox. Podelitev ni minila brez škandala, saj so vnaprej posnet komični prispevek Aleca Baldwina cenzurirali, ker se je norčeval iz škandala prisluškovanj novinarjev medijske organizacije New Corp., pod katero spada tudi televizija Fox.