Svet 19.9.2011 16:42

V Beogradu se je sklenil 77. svetovni kongres Mednarodnega PEN

Beograd, 19. septembra - V Beogradu se je v nedeljo sklenil 77. svetovni kongres Mednarodnega PEN, ki je letos potekal na temo Književnost - svetovni jezik. Na kongresu, ki ga je letos prvič gostil srbski PEN, se je zbralo več kot 250 piscev iz vsega sveta. Iz Slovenije so se kongresa udeležili Marjan Strojan, Drago Jančar, Veno Taufer, Tone Peršak in Edvard Kovač.

Ljubljana. Edvard Kovač. Foto Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Edvard Kovač.
Foto Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Predsednik slovenskega PEN Marjan Strojan. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik slovenskega PEN Marjan Strojan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Nekdanji predsednik PEN Tone Peršak. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nekdanji predsednik PEN Tone Peršak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Ljubljanski grad. Pesnik Veno Taufer. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana, Ljubljanski grad.
Pesnik Veno Taufer.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

V sklopu Svetovnega kongresa Mednarodnega PEN, ki se je začel 12. septembra v Beogradu in potekal še v Novem Sadu, se je zvrstilo več literarnih dogodkov. Srbski PEN, ki letos obeležuje 85 let delovanja, je imel priložnost zbrati najpomembnejše literate današnjega časa ter jim predstaviti srbsko književnost. Kongresa se je udeležilo 81 od 140 PEN centrov, kar letošnji kongres uvršča takoj za lanskim v Tokiu, je za STA povedal predsednik odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN Edvard Kovač.

Na kongresu je sodelovalo več slovenskih književnikov. Pisatelj Jančar ter pesnik in prevajalec Taufer sta spregovorila udeležencem iz znamenitega balkona narodnega gledališča, ki v zavesti Beograjčanov predstavlja tribuno svobode, saj so iz njega pred leti spregovorili kulturniki, ki so zahtevali svobodo govora in medijev. Takrat je bila, kot je pojasnil Kovač, ravnateljica gledališča Vida Ognjenovič, trenutna predsednica Srbskega PEN, ki je želela z letošnjim kongresom to pobudo prenesti še na literate, ki nimajo dovolj besede.

Sicer je Jančar sodeloval tudi na debatnem večeru, na katerem je predstavil svoje poglede na Srednjo Evropo in svojo literaturo, predsednika Slovenskega PEN Marjana Strojana pa so po koncu kongresa povabili na številna literarna branja po vsej državi.

Slovenski PEN je med drugim dosegel, da je Mednarodni PEN kljub svoji običajni nevtralnosti zavzel stališče do predhodnih izbir evropskih prestolnic kulture. Soglasno je sprejel pobudo, da bi leta 2014 naziv Evropske prestolnica kulture pripadel Sarajevu. Tako je bil sprejet predlog Slovenskega PEN, "da bi mučeniško mesto, ki je prestalo štiriletno obleganje, postalo simbol novega miru, medetničnega in medkulturnega sožitja", je dejal Kovač.

Prav tako se je Slovenski PEN zavzel za ostrejšo obsodbo dogodkov v Mehiki, kjer umirajo ter izginjajo pisatelji in novinarji, predložil pa je še izjavo o zaščiti Romov po vsej Evropi. S slednjo je dopolnil Resolucijo o EU, s katero Svetovni PEN vabi Evropo, da bi odprla vrata neevropskim pisateljem, ki trenutno ne morejo ustvarjati v Evropi.

Na zasedanju občnega zbora Mednarodnega PEN sta Kovač in Peršak predstavila izjavo zoper nasilje v vseh oblikah, s posebnim poudarkom na nasilju do narave ter finančnem nasilju do revnih držav. To je sedaj nova temeljna listina, ki bo obvezovala k boju za varstvo okolja in k zahtevam po večji zaščiti revnih narodov in narodnosti.

Prihodnji kongres Mednarodnega PEN bo potekal septembra 2012 v mestu Gyeongju v Južni Koreji, je še sporočil Kovač.