Svet 19.9.2011 12:58

Nagrada občinstva v Torontu v roke libanonskemu filmu

Toronto, 19. septembra - Na 36. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu je letošnjo glavno nagrado, nagrado občinstva, prejel film z naslovom "Where do we go now?" libanonsko-kanadske režiserke Nadine Labaki, ki pripoveduje zgodbo o nasilju med muslimani in kristjani v neki vasi v Libanonu.

Feministično obarvana komedija Labakijeve pripoveduje o ženskah v libanonski vasi, ki skušajo svoje srborite može odvrniti od nasilja in medverskih spopadov. Labakijeva je scenarij za film napisala v Bejrutu leta 2007, v času izbruha oboroženih spopadov.

Labakijevo, ki v filmu tudi nastopa, je novica o nagradi, ki so jo razglasili ob zaključku festivala v nedeljo, doletela na njeni poti po Evropi. V njenem imenu je nagrado prevzela programska direktorica festivala Rasha Salti, ki je prebrala sporočilo, ki ga je režiserka poslala s frankfurtskega letališča.

Film Labakijeve, ki je premiero doživel že na festivalu v Cannesu pred dvema letoma, je tudi libanonski kandidat v kategoriji najboljših tujejezičnih filmov na oskarjih 2012.

Nagrada občinstva v višini 15.000 kanadskih dolarjev, ki je glavna nagrada festivala, velja tudi za pokazatelja morebitnih dobitnikov oskarjev. To se je pokazalo že lani, ko je občinstvo nagradilo film Kraljev govor Toma Hooperja, kasnejšega prejemnika oskarja za najboljši film.

Direktor festivala Piers Handling je ob podelitvi nagrade pripomnil, da gre za veliko presenečenje, saj je film konkuriral v senci močno promoviranih hollywoodskih filmov, med katerimi sta bila tudi dva filma Georgea Clooneyja Potomci in Marčevske ide, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Nagrado za najboljši dokumentarec je šel v roke filmu "The Island President", ki pripoveduje o predsedniku Maldivov Mohamedu Nasheedu, ki potuje po svetu in se bori proti klimatskim spremembam, medtem ko njegovo otoško državo ogroža morje.

Nagrado za najboljši kanadski celovečerec je prejel režiser iz Quebeca Philippe Falardeau za film "Monsieur Lazhar" o alžirskem učitelju v Quebecu in njegovem odnosu do dveh svojih učencev.

Nagrado za najboljši kanadski prvenec je prejel film režiserja Nathana Morlanda "Edwin Boyd" o slovitem kanadskem bančnem roparju. Nagrada za najboljši kanadski kratki film pa je šla v roke Ianu Harnarineu za "Doubles With Slight Pepper".

Letošnji torontski festival je v desetih dneh občinstvu ponudil 268 celovečercev in 68 kratkih filmov ter številne dokumentarce zvenečih režiserskih imen, od Wernerja Herzoga do Wima Wendersa in Davida Guggenheima. Festival, ki poteka od leta 1976, se danes postavlja ob bok festivalu v Cannesu in Sundance festivalu.