Svet 20.9.2011 5:30

Dunajski Umetnostnozgodovinski muzej vrata odpira tudi sodobni umetnosti

Dunaj, 20. septembra - Umetnostnozgodovinski muzej na Dunaju odpira vrata tudi moderni in sodobni umetnosti. V muzeju namreč načrtujejo niz razstav, ki jih bodo z deli iz zbirk muzeja zasnovali sodobni umetniki, pa tudi razstave sodobne umetnosti in dogodke v Tezejevem templju, ki stoji v parku Volksgarten v bližini muzeja.

Kot je na ponedeljkovi novinarski konferenci dejal kurator Jasper Sharp, bodo v ospredju še vedno zgodovinske zbirke muzeja. Poleg tega pa bo v sklopu omenjenega projekta na Dunaju mogoče prvič videti dela umetnikov, kot so Lucian Freud, Ed Ruscha in Joseph Cornell, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Vem, da so mnogi skeptični, kadar v zgodovinski muzej vstopi nova umetnost. Tudi sam sem," je dejal Sharp, ki se je intenzivno posvetil problematiki, kako ustvariti dialog med zgodovinskimi umetnostnimi muzeji in sodobno umetnostjo. Kot je dejal, za to ni nekega recepta, obstaja pa veliko poti.

Tako bo vsako leto izbrani umetnik pripravil razstavo z deli iz zbirke muzeja. Prvo bo septembra 2012 pripravil ameriški slikar Ed Ruscha. Umetniku, ki doslej v Avstriji še ni razstavljal, bo sočasno posvečena retrospektiva v razstavišču Kunsthaus v Bregenzu.

Poleg tega bodo v muzeju pod naslovom Mojstri moderne pripravili letno po eno razstavo, ki bo namenjena predstavitvi del priznanih umetnikov moderne in sodobnih umetnikov. Tako bodo oktobra 2013 odprli razstavo Luciana Freuda, oktobra 2014 pa ji bo sledila razstava ameriškega umetnika Josepha Cornella (1903-1972).

Od pomladi prihodnje leto bo Umetnostnozgodovinski muzej v svoj program vključil tudi Tezejev tempelj, ki stoji v parku Volksgarten v bližini muzeja. V njem bo brez vstopnine na ogled eno delo sodobne umetnosti, tempelj pa bo enkrat mesečno gostil tudi večere, namenjene pogovorom in razpravam z zbiratelji, kritiki, umetniki in kuratorji, še piše APA.