Slovenija 20.9.2011 11:43

V Drami SNG Maribor premiera Zborovanja ptic

Maribor, 20. septembra - Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto na Malem odru premierno uprizorila poetično dramo o iskanju smisla Farida ud-Dina Attarja in Jean-Clauda Carriera Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija. Predstava tematizira iskanje resnice življenja in minevanja.

Maribor, Mali oder SNG Maribor. Prizor iz predstave Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Mali oder SNG Maribor.
Prizor iz predstave Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Mali oder SNG Maribor. Novinarska konferenca Drame SNG Maribor pred premiero predstave Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija. Režiser Jernej Lorenci. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Mali oder SNG Maribor.
Novinarska konferenca Drame SNG Maribor pred premiero predstave Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija.
Režiser Jernej Lorenci.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Mali oder SNG Maribor. Prizor iz predstave Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Mali oder SNG Maribor.
Prizor iz predstave Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija.
Foto: Gregor Mlakar/STA

V predstavi bodo zaigrali Eva Kraš, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Matevž Biber, Davor Herga, Branko Jordan, Viktor Meglič, Matija Stipanič, Vladimir Vlaškalić ter kot gostja Zvezdana Novaković.

Farid ud-Din Attar, perzijski pesnik iz 12. stoletja, je iz stare sufijske zgodbe o pticah ustvaril eno najlepših alegoričnih pesnitev v verzih Manteq Al-Teyr (Zborovanje ptic) o iskanju resnice življenja in minevanja. Francoski pisatelj Jean-Claude Carriere je tekst predelal v gledališko igro, ki so jo v režiji Petra Brooka leta 1979 igrali na festivalu v Avignonu.

Ptice (simbol človeške duše) se po nagovoru Smrdokavre odločijo, da bodo poiskale mitskega ptiča Simorgha, skrivnostno bitje, ki naj bi bil del vidnega kot tudi nevidnega sveta. Na poti skozi puščavo zemeljskih izkušenj neodločno begajo, se srečajo s tistimi, ki so že pred njimi zašle, se ustavile, odnehale ali se preprosto želele vrniti v svoj stari svet. Poleg nevarnosti tako doživljajo še stisko lastne neodločenosti: napredovati, premagati prepreke, preiti nemogoče ali se vrniti v znano. Ob spoznanju, da so še vedno na istem mestu, se zlijejo s to svetlobo, ki je začetek in konec vsega.

"Izhajamo iz sveta, v katerem živimo, zato tudi tokrat iščem stik med starimi snovmi, vrhunskimi klasičnimi besedili, temami in motivi ter poskusi, kako jih uprizoriti in misliti danes. Seveda pa je včasih potrebno stvar postaviti na glavo, da bi prišli do istega cilja," je na vprašanje, ali gre tudi za družbeno kritično uprizoritev, na današnji novinarski konferenci odgovoril Lorenci.

Kot ugotavljajo ustvarjalci predstave, gre za le navidezno, negibno potovanje v lastno notranjost, kjer je pogosto treba plačati visoko ceno, da smo se sposobni soočiti sami s seboj, prepoznati svoje "sence" in da zaživimo s svetlobo v sebi, ki nam je bila podeljena in je naša prvinska popolna podoba, naša čista esenca.

Zborovanje ptic je zrežiral Jernej Lorenci, ki s svojo nekonvencionalno odrsko estetiko spada med najprepoznavnejše režiserje mlajše srednje generacije. V svojih režijah raziskuje mejna področja gledališča. Za svoje delo je Lorenci prejel številne nagrade doma in v tujini. Za režijo no-iger Veter v vejah borov je leta 2009 prejel zlatega leva na festivalu v Umagu ter japonsko nagrado uchimura.

Delo je prevedla Danica Geršak, za scenografijo je poskrbel Branko Hojnik, za kostume Belinda Radulović, za glasbo pa Branko Rožman.