Slovenija 21.9.2011 6:00

Z literarnim večerom v Škocjanu začetek 8. festivala Revija v reviji

Ljubljana, 21. septembra - V muzeju v Škocjanu se bo drevi ob 18. uri začel 8. mednarodni festival Revija v reviji. Prireditvi ob 10. obletnici projekta Revija v reviji bo sledil prvi literarni večer. Na njem bodo med slovenskimi predstavniki nastopili Maja Novak ter Stanka in Primož Repar. Festival bo potekal še v Kopru, Sežani, Trstu in deloma v Ljubljani.

Festival, ki poteka pod okriljem založbe KUD Apokalipsa, je v prvi vrsti namenjen tradicionalnemu delovnemu srečanju založnikov, obenem pa ponuja tudi literarne večere ter pogovore in okrogle mize.

Na festivalu, ki bo potekal vse do 25. septembra večinoma na Primorskem in na Krasu, tudi letos pričakujejo okrog 70 urednikov, pisateljev in drugih kulturnih delavcev iz 14 držav. Letos bo več festivalskega dogajanja v Trstu, medtem ko bo v Ljubljani potekal le sklepni večer, ki ga bo zaznamoval nastop Jureta Novaka in Uroša Buha z glasbeno-literarnim projektom "Natriletno kolobarjenje s praho". Performansu bo v hostlu Celica sledil še koncert Marka Groblerja in Janeza Dovča.

Med 30 literarnimi dogodki izstopa niz dogodkov, ki so jih poimenovali po zbirki Fraktal. Znotraj tega sklopa bodo med drugim predstavili tudi knjižne novosti založbe. Literarne dogodke bodo dopolnili z glasbenimi, med drugim so organizatorji letos na festival povabili glasbeno zasedbo iz Prage Mamapapa banda. Program bo ponudil tudi filmske projekcije, v središču bo slovaška kinematografija. Poseben festivalski sklop predstavlja tudi revijalno-knjižni sejem. Letos bo gostujoča založba Litera iz Maribora.

V okviru festivala pripravljajo tudi okrogli mizi. Prva z naslovom Kako preživeti in hkrati ohraniti dostojanstvo založnikov bo potekala 22. septembra z začetkom ob 11. uri v Škocjanu, druga pa bo pod naslovom Povezave med poezijo, premišljevanjem poezije in haikujem dan pozneje z začetkom ob 16. uri v tržaški kavarni San Marco.