Slovenija 22.9.2011 4:00

Na srečanju Oko besede v Murski Soboti podelitev večernice Matetu Dolencu

Murska Sobota, 22. septembra - V okviru srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti bodo danes opoldne podelili večernico 2010. Nagrado časnika Večer za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki je izšlo v preteklem letu, bo prejel Mate Dolenc za Maščevanje male ostrige, ki jo je izdala založba Mladika.

Podelitev večernice je stalnica literarnega festivala Oko besede, na katerem se vsako leto zberejo vsi, ki sooblikujejo podobo sodobne slovenske književnosti za otroke in mlade, torej tako pisatelji kot strokovni razlagalci, književni pedagogi in knjižničarji.

Današnja podelitev v murskosoboškem gledališču Park bo slovesnejša kot ponavadi, saj bodo večernico letos podelili 15.. Na prireditvi bo nastopila pevka Neca Flak z legendarnim Mačkom Murijem.

Žirijo je Mate Dolenc prepričal z delom Maščevanje male ostrige. Dolenc po besedah predsednika žirije Vlada Žabota "s pripovednim pristopom izkušenega modreca pripoveduje globoko doživete zgodbe o srečevanjih z živalmi, naravo in številnimi drugimi izzivi, bolečinami in tolažbami".

Poleg Dolenca so bili letos nominirani še Feri Lainšček, Peter Svetina, Bina Štampe Žmavc in Janja Vidmar. Dobitnika je izbrala žirija, ki ji je predsedoval Žabot kot predstavnik Društva slovenskih pisateljev, ob njem pa so v njej bili še predstavnica sekcije IBBY in Zveze društev bibliotekarjev Slovenije Ida Mlakar, predstavnica časnika Večer Melita Forstnerič Hajnšek, predstavnica revije Otrok in knjiga Manca Perko in predstavnica Podjetja za promocijo kulture Franc-Franc Dragica Haramija.

Lani si je večernico prislužila Bina Štampe Žmavc za knjigo Cesar in roža