Slovenija 21.9.2011 16:45

DZ zavrnil prvo novelo zakona o knjižničarstvu

Ljubljana, 21. septembra - Poslanci so na današnji seji državnega zbora z 53 glasovi za in 14 glasovi proti izglasovali sklep, da predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o knjižničarstvu ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog novele je v obravnavo po skrajšanem postopku vložila skupina poslancev s prvopodpisanim nepovezanim poslancem Francem Žnidaršičem.

Podporo je predlagani noveli zakona odrekel tudi državnozborski odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino, ki je, kot je na današnji seji državnega zbora povedala predsednica odbora Majda Potrata, sprejel sklep, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Pripravljen je namreč še en predlog novele omenjenega zakona, ki ga je vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Silvo Črnugelj (SD), ki poleg volonterskega opravljanja pripravništva kandidatom za opravljanje bibliotekarskega izpita, ki je bistvo danes obravnavanega predloga novele zakona, predvideva še nekaj drugih sprememb zakona o knjižničarstvu.

Z uvedbo volonterskega pripravništva želijo predlagatelji novele zakona zmanjšati število brezposelnih, zmanjšati stroške Zavoda za zaposlovanje, zmanjšati stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter povečati vključenost v proces dela, izobraževanja in usposabljanja za samostojno strokovno opravljanje dela, so zapisali.