Svet 22.9.2011 8:27

V Zagrebu odprli razstavo o Stanku Bloudku

Zagreb, 22. septembra - V Slovenskem domu v Zagrebu so v sredo odprli razstavo Leteči človek, Stanko Bloudek, ki govori o letalskem pionirju, konstruktorju, izumitelju ter vsestranskem športniku in graditelju. Razstavo, ki so jo pripravili leta 2009 ob 50-letnici Bloudkove smrti, so prav v hrvaški prestolnici prvič predstavili zunaj slovenskih meja.

Predstavitev življenja in dela Stanka Bloudka, ki je še najbolj znan po konstrukciji smučarske velikanke v Planici, je pripravil Sandi Sitar. Ob odprtju je poudaril Bloudkove dosežke pri izdelavi letal v prvih treh desetletijih 20. stoletja, kot tudi njegovo delo v avtomobilski industriji in športne uspehe.

Bloudek je vizijo o letečem človeku združeval z vrhunskimi športnimi, tehničnimi in izumiteljskimi sposobnostmi, sprva pri konstruiranju letal in kasneje pri konstruiranju smučarskih skakalnic doma in v tujini, je dejal Sitar, ki je pripravil dokumentarno in multimedijsko razstavo z mnogimi fotografijami in sprejemnimi besedili ter z le redkimi predmeti, kot je maketa Bloudkovega avtobusa.

Avtor je omenil vrsto Bloudkovih letalskih konstrukcij, od brezmotornih in enokrilnih motornih do dvokrilnih in vojaških letal. Leta 1934 je izdelal prvi slovenski osebni avtomobil, Triglav, ukvarjal se je tudi s praktičnim izumiteljstvom. Med drugim je bil večkratni prvak Kraljevine Jugoslavije v umetnostnem drsanju, bil pa je tudi slovenski prvak v metanju diska leta 1920.

Bloudek, ki je bil po očetu Čeh, po materi pa Slovenec, se je rodil leta 1890 v Idriji in umrl leta 1959 v Ljubljani, kjer je živel od leta 1918.

Razstavo je pripravil Tehniški muzej Slovenije, po Zagrebu pa bo gostovala na Reki in v Varaždinu.