Slovenija 22.9.2011 15:08

Gruzijski nacionalni balet Sukišvili bo gostoval v Mariboru

Maribor, 22. septembra - Gruzijski nacionalni balet Sukišvili bo v okviru balkanske turneje 20. novembra gostoval v Mariboru. Zasedba 70 plesalk in plesalcev z lastnim desetčlanskim orkestrom, ki so jo po številnih nastopih na najprestižnejših svetovnih odrih poimenovali Osmo svetovno čudo ali Orkan na odru, se bo z nastopom v dvorani Tabor v Sloveniji predstavila prvič.

Zgodovina gruzijskega nacionalnega baleta je izjemna. V 65 letih obstoja so kar devetkrat prepotovali in odplesali na vseh petih celinah, izvedli skoraj 10.000 predstav ter 14-krat dvignili zavese na predstavi v milanski Scali, s čimer so presegli vse rekorde. V 60 državah vsega sveta si je njihove nastope doslej ogledalo 50 milijonov ljudi.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala producentka in glavna koordinatorka ansambla Viktorija Garmaševska, je omenjeni gruzijski balet zelo zaseden, saj imajo ponavadi nastope rezervirane že za šest do osem mesecev vnaprej. Trenutno se zasedba nahaja na turneji v Latinski Ameriki, na novembrski balkanski turneji pa bodo poleg Slovenije, kjer bodo nastopili nazadnje, obiskali še Bolgarijo, Grčijo, Romunijo in Srbijo.

V Mariboru se bodo predstavili z uro in pol dolgo predstavo, v kateri bodo prvih petnajst minut namenili predstavitvi izbora klasičnih gruzijskih nacionalnih plesov. V drugem delu bodo obiskovalci videli avtorski program Ilika Sukišvilija, enega od dveh vnukov ustanoviteljev ansambla, ki zadnja leta tudi skrbita za njegov nadaljnji obstoj. Plesalci bodo v tem delu prikazali nekaj gruzijskih plesov v moderni izvedbi.

Glasbo bo v živo izvedel njihov desetčlanski orkester, na odru pa bo hkrati nastopilo po 65 ljudi, ki bodo s sabo v Maribor prinesli kar okrog 600 kostumov. Nekateri kostumi so po besedah producentke stari tudi 70 let, skupaj z rekviziti pa so jih izdelali najuglednejši gruzijski umetniki.

"Veličino ansambla je najlažje začutiti, ko si sami ogledate nastop. Plesalci v svojem nastopu zaživijo, njihovi gibi so drugačni kot tisti, ki smo jih vajeni v vsakodnevnem življenju. Morda bi kdo celo želel plesalkam pogledati pod krila, če si morda ne pomagajo s kakšnimi rekviziti. Tukaj pa je tudi čar same folklore in rekvizitov," na vprašanje, kaj na njihove nastope privablja množice ljudi, odgovarja Garmaševska. Kot dodaja, je to z racionalnimi besedami težko opisati, saj gre pri vsem skupaj nenazadnje tudi za čustveno plat, ki jo ljudje podoživljajo ob njihovih nastopih.